Brněnský „blob“ je i po slavnostním odhalení lidem nepřístupný

Brno - Zastávku v podobě Kaplického „chobotnice“ v brněnské Okružní ulici třetí den po slavnostním odhalení stále uzavírá pruhovaná páska. Nepodařilo se totiž v termínu dokončit elektroinstalaci. A navíc je potřeba papírově završit předání blobu městské části Brno–sever. Neobvyklý přístřešek by měl lidem začít sloužit nejpozději do týdne. Už teď je ale jedno z oken prasklé a kolují obavy, že nápadný blob brzy neujde pozornosti vandalů.

V Praze jako návrh knihovny neuspěla, v Brně jsou na ni pyšní. Za to, že miniatura Kaplického „chobotnice“ stojí v Brně, může třiadvacetiletý student práv Martin Felgr. Jeho nápad zvítězil v soutěži o nejoriginálnější návrh autobusové zastávky.

Instalaci podpořila také Eliška Kaplicky. Ocenila, že mladí lidé na Kaplického návrh Národní knihovny nezapomněli, ale kreativně ho využili. Takzvaný miniblob měl být původně odhalen už v polovině srpna, ovšem kvůli nezbytné vodovodní přeložce se termín posunul do druhé poloviny září.

Výroba zastávky ve tvaru chobotnice
Zdroj: ČT24

Nová budova Národní knihovny vystavěná podle Kaplického návrhu měla vzniknout na Letné v Praze. V roce 2008 však vláda rozhodla, že knihovna kvůli nedořešeným pozemkovým vztahům a financování postavena nebude. Evropská komise navíc vydala stanovisko, že soutěž byla v rozporu se zákonem o veřejných zakázkách.