Rychlostní komunikace z Karlových Varů do Prahy je v nedohlednu

Karlovy Vary – Starostové a krajští politici na Karlovarsku se bouří proti pomalému postupu státu při plánování rychlostní silnice na Prahu. Termíny zahájení stavby provázejí další nejasnosti. Podle starostů je silnice klíčová pro rozvoj regionu.

Starostové v Karlovarském kraji stále netuší, kdy se dočkají nového úseku rychlostní silnice. Dříve podle nich státní úředníci alespoň odhadovali termíny dokončení stavby. Dnes už si netroufají.

„Vypadly z té základní skupiny realizací veškeré úseky z připravovaných úseků R6, což je pro nás kritická zpráva,“ říká primátor Karlových Varů Petr Kulhánek. „Zjišťujeme, že se do nejbližší budoucnosti vůbec o výstavbě neuvažuje. Čili je to velký zásah do našich plánů,“ dodává starosta Bochova Miroslav Egert.

Ani plánovaný rozpočet ministerstva dopravy politiky neuklidňuje. Podle mluvčího Marka Illiaše mělo ministerstvo připraveno několik variant financování dopravních staveb. Žádná z nich ale nepočítala s navýšením rozpočtu jen o 4 miliardy na konečných 41 miliard. „Ministerstvo dopravy bude financovat prioritně ty stavby, které jsou kofinancovány Evropskou unií,“ dodal Illiaš. Jinak by podle něj České republice hrozilo vracení dotací. Například rozestavěný úsek rychlostní silnice u Bošova ale unie nespolufinancuje. „Musíme dostat tuto stavbu do těch, které budou hrazeny z Evropské unie,“ řekl ředitel ŘSD Karlovy Vary Pavel Rödl.

Silnice ale bude muset nejprve splnit přísná ekonomická pravidla pro její vytížení. Úředníky budou zajímat i případné náklady na údržbu. Záležet bude také na dalších plánech ministerstva dopravy. Zástupci ministerstva dopravy předpokládají, že podrobnosti nové studie dopravních staveb budou znát už během příštího týdne.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)