Prameny čeká do konce roku šestý pokus o naplnění zastupitelstva

Praha - Zadluženou obec Prameny na Chebsku čeká do konce roku už šestý pokus o naplnění místního zastupitelstva. Dodatečné volby tam mají být 10. prosince spolu s novými komunálními volbami v dalších osmi obcích. Lhůta pro předložení kandidátních listin končí 5. října. Od předloňska se ale zatím nenašel nikdo, kdo by chtěl obec s dluhy ve výši desítek milionů korun vést. Ves s asi 150 obyvateli tak od prosince 2009 řídí státem jmenovaný správce. Má ale omezené pravomoci a nemůže nakládat s obecním majetkem.

Seriál neuskutečněných voleb v Pramenech by mohl částečně vyřešit zákon o obecním bankrotu, který pro zadlužené obce chystají ministerstva vnitra a financí. Exministr Radek John by chtěl do zákona zakotvit také to, aby obec byla automaticky přičleněna k jiné, pokud se jejím obyvatelům dvakrát po sobě nepodaří vybrat zastupitelstvo. Nedaleké Mariánské Lázně by byly ochotny podle starosty Zdeňka Krále (ODS) zvážit, zda by Prameny převzaly. Nejprve by ale stát musel obec oddlužit. Obec dluží desítky milionů kvůli neuskutečněnému záměru na vybudování stáčírny minerálních vod.

Větší šanci na úspěch má uspořádání voleb v Krnsku na Mladoboleslavsku, ve Valech na Chebsku, v Malém Březně na Ústecku, ve Lhůtě na Plzeňsku, v Bohdašíně a ve Zdobnici na Rychnovsku, v Radkově na Svitavsku a v Kelčanech na Hodonínsku. Nové komunální volby se tam budou konat kvůli tomu, že se dosavadní zastupitelstva rozpadla kvůli odchodu části jejich členů. Nejčastějším důvodem bývají vzájemné rozepře.

Do konce roku by mohly být znovu volby i v Krupce na Teplicku, pokud tak rozhodne soud. Regulérnost zářijového hlasování, třetího v pořadí, tam napadlo jedno z kandidujících sdružení, znovu kvůli kupčení s hlasy voličů.