Pád střechy ukončil sezonu na brtnickém zámku

Brtnice (Jihlavsko) – Rozsáhlá rekonstrukce kvůli zřícení části střechy nepustí na delší dobu návštěvníky do zámku v Brtnici. Historický objekt na Jihlavsku bude zřejmě uzavřen do konce sezony. Menší opravy sice umožnily zámek letos v červnu po delší době otevřít, turistické období však minulý týden předčasně ukončil rozpad ztrouchnivělých trámů ve střešní krytině. Kromě prohlídkových tras bude uzavřen také přilehlý park.

Poslední ranou pro zchátralý objekt brtnického zámku bylo nedávné deštivé počasí. Velká část střechy zakrývající průčelí tak spadla na první nádvoří. „Určitě je to únava materiálu, protože léta do této části střechy, a nejen do ní, zatékalo,“ konstatoval kastelán Tomáš Hartman.

Zámek byl po nejnutnějších opravách zpřístupněn letos v červnu a památku si přišly prohlédnout tisíce návštěvníků. Po posledním incidentu ale město z bezpečnostních důvodů celý objekt včetně parku uzavřelo. „Dělá nám to tady dost čáry přes rozpočet. Ať to byly nedávno stromy, co tady spadly, tak teď to byla střecha,“ dodal starosta města Stanislav Jirků.

Opravy památky pocházející z 15. století navíc komplikují nevyjasněné soudní spory o vlastnictví, které se táhnou už přes dvacet let. Městu se zatím podařilo sehnat státní dotace alespoň na nejnutnější opravy. Mimo střechu čekají na rekonstrukci také komíny a zdivo. Ještě tento týden mají stav objektu zhodnotit památkáři a také statik.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)