Libkovu Vodu rozdělil bioplyn

Libkova Voda – O výstavbě bioplynové stanice rozhodne v Libkově Vodě na Pelhřimovsku až referendum. Nepomohla petice ani diskuse. Obec s třemi sty obyvateli rozdělil nizozemský investor na dva nesmiřitelné tábory.

Lidé, kteří přišli na obecní úřad, se do jednací místnosti ani nevešli. Zajímalo je jediné: jak zastupitelstvo Libkovy Vody rozhodne o výstavbě bioplynové stanice. Hádky, urážky, slovní útoky – tak jednání vypadalo. Jako jediný z vedení obce byl proti výstavbě bioplynové stanice Zdeněk Beneš, mandát však složil. „Při současném rozložení názorů v zastupitelstvu nejsem schopen prosadit názory svoje ani názory voličů, kteří mě volili,“ uvedl odstupující zastupitel a Václav Lapáček ze sdružení Ochránci zdravé přírody Libkova Voda doplnil: „Z odchodu pana Beneše je jasné, že zastupitelstvo nepracuje, jak by mělo.“ Místní lidé mají strach ze zápachu a také z nadměrného hluku. „Do bioplynové stanice by mělo přijít 34 tisíc tun materiálu, což by v obci zvýšilo dopravní zátěžnost,“ dodal Václav Lapáček.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Zastupitelstvo Libkovy Vody už před časem dalo bioplynové stanici nepřímo zelenou tím, že schválilo změnu územního plánu. Když se místní začali bouřit, bylo už pozdě. Rozhodnutí nelze vzít zpět, investor se totiž se žalobou obrátil na soud. „Proběhne referendum a uvidíme, jak to dopadne,“ prohlásil místostarosta obce Jaroslav Poláček (nez.). Komunikátorka investora, společnosti Bohemen Grondfonds, Denisa Kalivodová je však optimistkou: „Investor stále pevně věří, že se dokážeme dohodnout se zastupitelstvem i s občany.“

Podle soudu by měla obec holandskému investorovi zaplatit téměř 3 miliony korun, proti rozhodnutí se však obec chce odvolat.