Spoustě obcí v Jihomoravském kraji stále chybí čističky

Brno - Přestože se letošní sezona na Brněnské přehradě dá hodnotit jako „ta bez sinic“, nemají vodohospodáři rozhodně vyhráno. Do přehrady totiž stále přitéká v řece Svratce až 35 tun fosforu z malých obcí. Nemají totiž na to, aby si postavily kanalizaci a čističky odpadních vod. Projekt Čistá Svratka, který byl zahájen v roce 2003 a na jehož konci má být čistá řeka, je tak zatím stále na začátku.

K čistější Brněnské přehradě mají pomoci aerační věže, dravé ryby nebo síran železitý. Zdá se, že letos tento recept zabral. Přesto, dokud budou do přehrady přitékat nevyčištěné odpadní vody přítokem řeky Svratky, vyhráno nebude. Největším problémem je fosfor, který se do vody dostává z mycích prostředků a hnojiv.

Na vyčištění řeky vznikl před osmi lety projekt s názvem Čisté povodí Svratky. Výsledky však stále nejsou takové, jak by si odborníci představovali - spoustě obcí totiž stále chybí čističky odpadních vod.

Malé obce na dotace nedosáhnou

Podél Svratky v Pardubickém kraji, na Vysočině a jihu Moravy žije v obcích asi 130 tisíc obyvatel, z nichž 40 tisíc ve vesnicích bez čističek. Jsou to především ty menší s méně než 500 obyvateli, které na stavbu čističek nemají dostatek financí. „U malých obcí těch možností požádat o dotaci bylo méně a taky jsme tam ty aktivity až tak moc nepodporovali, protože jsme se snažili napřed vyřešit co nejvíce obyvatel ve větších celcích,“ uvedla vedoucí Odboru životního prostředí Jihomoravského kraje Anna Hubáčková.

Mnoho obcí o dotace žádalo i několikrát, avšak marně. Jiné se kvůli čističce dokonce zadlužily. Mezi nimi i Malhostovice na Brněnsku. „Jsem přesvědčen, že děláme dobrou věc, ale když si vzpomenu na všechny ty problémy, které jsme kolem toho řešili…,“ krčil rameny starosta Petr Grünwald (nez.). „Je to opravdu velice složité,“ dodal.

Jenže problém se týká i některých větších obcí nad 2000 obyvatel, které mají čističky často zastaralé a například fosfor nejsou schopny odfiltrovat. Když se všechny sečtou, dá se podle odborníků říci, že je projekt Čistá Svratka teprve v jedné třetině.

Anna Hubáčková z odboru životního prostředí o rozšíření čističek v kraji (zdroj: ČT24)