Mitas kvůli problémům v Holešově možná zůstane v Otrokovicích

Holešov/Otrokovice - Problémy, které má výrobce pneumatik Mitas v holešovské průmyslové zóně, možná způsobí, že závod firmy nakonec vznikne v Otrokovicích. Lidé z Holešova i okolí proti stavbě už rok protestují, obávají se, že výroba pneumatik by mohla znehodnotit podzemní zdroje pitné vody. Mitas už požádal o zpracování posudku EIA, tedy vlivu na životní prostředí v areálu Tomy v Otrokovicích. Vedení firmy ale dnes odmítlo potvrdit, že o přesunu do Holešova přestalo uvažovat.

Mitas už v Otrokovicích sídlo má, pronajímá si halu v areálu společnosti Barum Continental. Už dlouhou dobu ale hledá místo, kam by výrobu zemědělských pneumatik mohl přesunout. Před více než rokem společnost ohlásila, že to bude právě Holešov. Jenže proti jejich záměru se okamžitě postavili lidé z Holešova a okolních obcí.

Průmyslová zóna totiž leží v oblasti prameniště pitné vody. Jak Mitas, tak i Holešov si kvůli tomu nechaly zpracovat hydrogeologický průzkum. V posudku holešovské firmy Aqua-Gea investor připustil, že bude ročně vypouštět desítky tun emisí do ovzduší. Podle autora posudku Zdeňka Vacka by tím výrazně ohrozil kvalitu podzemních vod.

Hydrogeolog Zdeněk Vacek

"Vodní zdroj pod zónou je jedinečné kvality, jeho kapacita může být až 200 litrů za vteřinu. Holešovský podzemní zdroj není tak náchylný na znehodnocení, tedy pokud ho neznečistí člověk například průmyslovou výrobou. Je nutná korekce plánů na zastavění zóny, je nutné úplné vyloučení podobných investic, jako je pneumatikárna."

Mitas tak možná nakonec zůstane v Otrokovicích, jen se přesune z areálu Barumu na druhý konec města do Tomy. V Otrokovicích závod, v němž zaměstnávají šest stovek lidí, totiž chtějí. Mitas zatím požádal krajský úřad o takzvanou malou EIA. Po skončení tohoto zjišťovacího řízení krajský úřad stanoví, zda záměr investora podléhá dalšímu posouzení. Pokud řekne že ne, tak investice například nebude podléhat veřejnému projednávání.

V Otrokovicích se záměru firmy nebrání

Mitas chtěl v holešovské zóně investovat miliardu korun. Vznikl by závod, v němž by práci našlo až 600 zaměstnanců. Stavět se mělo začít už na konci tohoto roku, hotovo mělo být do tří let. Mitas byl největším investorem, který projevil zájem o to vstoupit do státem podporované průmyslové zóny. Společnost vyrábí pneumatiky pro zemědělské a stavební stroje, vysokozdvižné vozíky a sportovní motocykly v závodech ve Zlíně, Otrokovicích, Praze a v srbském městě Ruma.