V bývalých základnách číhá nebezpečí

Plzeňsko - Pozůstatky vojenských objektů v lesích na Plzeňsku dělají starosti okolním obcím. Bývalé základny Hadačka a Chynín lákají zloděje kovů či hráče paintballu, lidé sem vyvážejí odpady. V nezabezpečených chátrajících budovách přitom může snadno dojít ke zranění - a pomoci se na odlehlém místě člověk nedovolá.

Nezakryté jímky, hroutící se betonové konstrukce, schody a balkóny bez zábradlí, tak vypadají ruiny bývalých vojenských objektů nedaleko obcí Hadačka a Chynín. Jsou volně přístupné, chybí plot i varovné cedule. Oplocení částečně rozebrali předešlí vlastníci, částečně zloději kovů. Ohlídat budovy uprostřed lesa je prakticky nemožné. „Oplocení tam bylo, ale rozkradli ho,“ tvrdí majitel Hadačky Josef Jůn.

Reportáž Antonína Šimůnka (zdroj: ČT24)

Do Hadačky chce investovat její majitel, Chynín je ještě v majetku armády. Okolní obce s ní už léta jednají o jejím převodu. Přicházejí s různými možnostmi využití. Podle bývalého starosty nedalekého Čížkova Josefa Honse tady původně mělo vzniknout středisko pro mentálně postižené, nikdo na něj ale nechtěl dát peníze. „Rádi bychom tu měli ekologické a turistické centrum. Chtěli bychom sem soustředit parkování v houbařské i zimní sezoně,“ přiblížil současné představy nynější čížkovský starosta Zdeněk Tomášek.

Ať už půjde o likvidaci, zabezpečení, nebo využití bývalých vojenských objektů, podle investorů se to bez dotací neobejde.