V pronajaté sokolovské nemocnici se pacientům líbí

Sokolov – Hejtmanství v Karlových Varech zhodnotilo půlroční období od pronájmu sokolovské části Karlovarské krajské nemocnice soukromému provozovateli. Rozhodlo se pro firmu, která několik let působí v malé privátní nemocnici v Ostrově. Sociálně demokratické vedení kraje pronájem v zastupitelstvu jenom obtížně prosazovalo. Jeho okolnosti prošetřuje policie. Pacienti jsou ale s novým nájemcem spokojení.

Během prvního půl roku investoval soukromý provozovatel do nemocnice 115 milionů korun. Většinu, 95 milionů, přitom dostal od svého partnera, kterým je Sokolovská uhelná společnost. Za peníze se do nemocnice nakoupila například nová magnetická rezonance a začala rekonstrukce některých pavilonů. „Určitě je to posun k lepšímu, i v tom, jak se chovají k pacientům,“ hodnotí nového nájemce samotní pacienti.

„Dnes se blížíme k vyrovnanému hospodaření,“ řekl ČT ředitel a předseda představenstva Nemos Sokolov David Soukup. Nemocnice je ale stabilizovaná i po personální stránce. Důvodem jsou především o devět procent vyšší platy. „Největší úspěch a na tom založený i další pozitivní vývoj je, že ti zaměstnanci mají chuť,“ domnívá se Soukup.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Sokolovská část Karlovarské krajské nemocnice byla dlouhodobě ztrátová. Před pronajmutím šla každý měsíc dva miliony korun do minusu. Vázla zde i komunikace s ostatními částmi krajské nemocnice. Odcházeli lékaři i ostatní personál. S pronájmem dalších částí své veřejné nemocnice, které jsou v Chebu a v Karlových Varech, ale vedení kraje zatím nepočítá.