Vltava se díky Fish Festivalu zaplní rybami

Praha – Českou metropoli čeká o víkendu rybářská soutěž, při které se do Vltavy vypustí 24 metráků živých ryb. Během dvoudenního Fish Festivalu budou na Střeleckém ostrově moci návštěvníci ochutnat speciality z nejrůznějších druhů sladkovodních i mořských ryb. Zájemci si vyzkouší závod v takzvaném muškaření, tedy chytání ryb na umělou mouchu.

Do metropole dnes z Velkého Meziříčí putovalo v kamionu 24 metráků živých ryb určených k vypuštění. Na víkendový závod jsou připraveni pstruzi duhoví, siveni američtí a dokonce pstruzi potoční. „Chceme tím veřejnosti ukázat, že tento původní druh je schopný v současnosti ve Vltavě žít. Řeka je totiž opravdu dostatečně čistá,“ uvedl zakladatel rybářské soutěže Orvis Cup Jiří Voráček.

Rybáři se shodují - muškaření je něco mezi sportem a uměním

Až 96 rybářů z celé Evropy se chystá navštívit šestý ročník lovu pstruhů na umělou mouchu. Rybáři budou závodit ve třech úsecích mezi Karlovým a Jiráskovým mostem. Na Vltavu vypluje 48 lodí, v každé z nich bude kromě rybáře i rozhodčí, který úlovky změří. Po přeměření pak pustí ryby zpět do Vltavy a zůstanou tak k dispozici pražským rybářům. Vítězové dostanou pruty a další pomůcky na rybaření.

Milan Heidler, pořadatel akce:

„Málokdo ví přesně, o čem muškaření je, připravili jsme proto letos malou školu, kde si každý může tuto techniku vyzkoušet a naučit se nějaké triky od našich mistrů. Právě v muškaření totiž Češi patří ke špičce.“ 

Na dvou pódiích se v sobotu a v neděli představí několik kapel, chystá se i přehlídka dravců a výtvarná dílna pro děti. Dospělí návštěvníci spíše ocení kuchařskou show, kde budou moci ochutnat třeba speciálně upravené pstruhy nebo delikatesy z krevet. Zájemci se také budou moci povozit ve speciálních rybářských kajacích. Nad akcí převzal záštitu primátor hlavního města Bohuslav Svoboda, vstup je zdarma.