Rokycany tratí miliony kvůli chybám při počítání lidu

Rokycany – Kvůli nepřesným údajům o počtu obyvatel přichází Rokycany ročně zhruba o čtyři miliony korun. Jde o peníze, které rozděluje ministerstvo financí podle čísel Českého statistického úřadu. V těch ale nejsou započítaní lidé, kteří se ve městě zdrží jen krátce, třeba cizinci s krátkodobou prací. Město se proti tomu brání už od roku 2005, ale zatím bezvýsledně. Nesrovnalosti se přitom táhnou od sčítání lidu v roce 2001 a na dotacích podle počtu obyvatel už Rokycany přišly zhruba o 40 milionů.

„Jsou rozdíly mezi údaji ČSÚ a ministerstva vnitra, kam zasíláme podklady z našich matričních úřadů,“ říká starosta Rokycan Vladimír Šmolík. Ředitel odboru financování územních rozpočtů ministerstva financí Jan Zikl vysvětluje, že rozdíl je dán dle zákona, ze kterého ministerstvo financí vychází.

Radnice tak dostává peníze na méně obyvatel, než kolik jich ve městě skutečně žije. Problém se podle ministerstva financí netýká zdaleka jen Rokycan. Nejlépe by ho řešila změna zákona, která stanoví, že ministerstvo financí nebude vycházet z údajů ČSÚ, ale z údajů ministerstva vnitra, jak navrhuje Jan Zikl.

Reportáž Antonína Šimůnka (zdroj: ČT24)

Přesto ale může rokycanská radnice žádat o kompenzaci, když statistický úřad uzná, že jsou jeho údaje nepřesné. Úspěch ale zatím neměla. Další žádost o opravu údaje o počtu obyvatel – tak, aby lépe odpovídal realitě – odesílá radnice ministerstvu právě v těchto dnech.