Matka z Ostravy týrala několik let své čtyři děti

Ostrava - Policie obvinila dvaačtyřicetiletou ženu z Ostravy, že několik let týrala své čtyři děti ve věku od 6 do 16 let. Děti bila, často i tyčí nebo vařečkou, jedno z nich dokonce zbila rukama až do bezvědomí, a vulgárně jim nadávala. Zakazovala jim například i čtení a týrala je i psychicky. Hrozí jí až osm let vězení.

Matka také dětem zakazovala, aby si hrály. Hračky schovávala, nebo je dala na takové místo, aby je děti viděly, avšak hrát si s nimi nesměly. Jednomu z dětí žena poškodila mobilní telefon a také mu ničila oblečení, pokud je dostalo. Matka také zakazovala dětem, aby si četly, což zdůvodňovala tím, že elektřina je moc drahá. Některé děti musely opakovaně uklízet, matka totiž stále nebyla spokojena.

Týrání trvalo zhruba od roku 2007 do poloviny roku 2010. Policie se začala případem zabývat po oznámení sociální pracovnice, od té doby jsou děti v dětském domově. Dvě starší děti se týden až dva léčily a dvě děti trpí syndromem psychicky týraných dětí. 

Matce hrozí až osm let vězení. Vyšetřování je ale zdlouhavé a náročné, protože dokazování je velmi složité. Jsou potřeba desítky svědeckých výpovědí a také znalecké posudky. K násilí totiž dochází doma. Pokud se navíc stanou obětí děti, pak se jim specialisté věnují ve speciálních výslechových místnostech, kde je možné provést nejen výslech, ale rovnou ho dokumentovat pomocí techniky. Výslechy se nekonají na policejní služebně, ale takzvaně v domácím prostředí. V místnosti je pouze psycholog a kriminalista, respektive většinou kriminalistka. Obhájci, státní zástupce a další lidé jsou v jiné místnosti.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

Ostravští policisté věnují zvýšenou pozornost práci s dětmi už několik let. Lini začali jako první v republice používat k překonání komunikačních bariér také hračky. Při kampani Místo činu? Domov!!! policie vytvořila edici pro děti nazvanou Místo bezpečí? Domov!!!. Zahrnuje řadu hraček, pexeso, omalovánky a stolní hru, díky nimž si děti například nenásilnou formou připomenou základní zásady bezpečného chování.