Prodej sociálních bytů může vést k dalším nepokojům

České Budějovice – Prodej obecních sociálních bytů je podle občanských sdružení jednou z nejdůležitějších příčin nepokojů, které vypukly před měsícem v některých regionech. Chudí obyvatelé bytů totiž nemají na nájemné, které jim noví majitelé většinou účtují, a musí se stěhovat jinam – do ubytoven nebo odloučených oblastí. Radnice by proto měly prodeje zastavit přinejmenším do doby, než se situace stabilizuje. Některá města skutečně prodeje zastavila, jiná však zatím nereagují.

Lidé, kteří žijí v domech se sociálními byty, jsou často nezaměstnaní, nemohou tedy své byty koupit a obce se majetku zbavují ve prospěch různých realitních kanceláří. Ty potom nemajetné nájemníky stěhují do přeplněných ubytoven a odlehlých ghett. O nové obyvatele a nezáviděníhodnou společenskou situaci se potom musí postarat obce, kam se lidé ze sociálních bytů sestěhovávají.

Jedna z ubytoven, kam se stahují lidé, kteří museli opustit sociální bydlení, stojí v jihočeském Větřní. Od ledna se zvýšil počet jejích obyvatel skoro o sto, noví obyvatelé většinou přišli z Českých Budějovic. „K nově přistěhovalým se váží největší problémy,“ podotkl starosta Větřní Pavel Šindl.

Podle Sdružení na ochranu nájemníků přibývá případů, kdy dosud levné byty skoupili spekulanti a začali je rodinám pronajímat i za dvojnásobek běžného nájemného. „Je to strašlivý nešvar, který znamená, že se do odloučených lokalit dostává stále více lidí,“ zdůraznila Marie Paukejová ze sdružení.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Zástupci občanských sdružení nechtějí, aby se ubytovny dále plnily. „Jestli máme posílat děti do škol, je základem zaměstnání a pořádné bydlení – ne ubytovny,“ podotkl Štefan Tišer z Rady vlády pro záležitosti romské menšiny. Jediný způsob, jak stěhování zastavit, však je přerušení prodeje obecních sociálních bytů.

České Budějovice, Český Krumlov nebo Tábor byty skutečně prodávat přestaly nebo prodeje alespoň na čas pozastaví. „Byly vyčleněny malé byty, které se neprodávají v privatizaci,“ sdělil táborský místostarosta Emil Nývlt.

Další města ale v prodejích pokračují. Prachatice dokonce přestěhovaly chudé nájemníky do ubytovny samy. Radnice však tvrdí, že si tak rodiny polepšily. Ubytovnu město nedávno zrekonstruovalo, zatímco staré byty byly v havarijním stavu.