Rusové odjíždějí z Varů, nechce se jim čekat na víza

Karlovy Vary – Průtahy při vydávání víz odhánějí turisty z Karlových Varů. Oblíbená destinace ruských turistů doplácí na průtahy při vyřizování povolení k pobytu, které se v poslední době zvětšují. Město tak opouštějí turisté, kteří místo jednoho povolení na delší dobu, během které by několikrát přijeli, musí zdlouhavě žádat o vízum při každém výletu. Spolu se zákazníky z města odcházejí i podnikatelé. Podle radnice je tím ohrožen další rozvoj lázeňství.

Podle Oleksandra Mizyuka, který v Karlových Varech provozuje cestovní a realitní kancelář, začal kvůli problémům s vízy největší exodus Rusů v historii. Cizinci opouštějí i byty v okolí kolonád. Podnikatel sám je proto ve špatné situaci. „Odešlo hodně klientů, kteří tady investovali peníze. Někteří měli nakoupeny nemovitosti a hotely, ale nedostali víza,“ shrnul Oleksandr Mizyuk.

Radnice se po letošní zkušenosti obává, že Rusové přestanou do Karlových Varů jezdit. „Odrazuje to potenciální klienty,“ shrnul současnou situaci primátor Petr Kulhánek. Zástupci města chtějí spojit síly s dalšími politiky a začít o situaci jednat s ministerstvy.

Rusové by podle Karlovarských měli mít stejné podmínky pro přidělování víz jako například v Německu, Itálii nebo Španělsku. „Rozdíl je v tom, že u nás přijede klient od data do data – a musí odletět. V Německu dostane vízum na půl roku,“ vysvětlil senátor Jan Horník.

Ministerstvo zahraničí ale stávající praxi nechce měnit. „Dlouhodobá povolení k pobytu poskytujeme ze zákona pouze pro dlouhodobé pobyty, a ne pro dočasná dojíždění,“ shrnul mluvčí úřadu Vladimír Řepka. „O situaci v Karlových Varech víme,“ přiznal přitom.

Zástupci Karlových Varů se zatím nechtějí nechat odradit, doufají, že ministerstvo zahraničí své rozhodnutí nakonec změní a do města se vrátí ruští turisté.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)