Vakcíny příští rok nebudou, bojí se lékaři

Hradec Králové – Od nového roku hrozí podle některých lékařů kolaps v povinném očkování dětí. Varování zaznělo na kongresu vakcinologů v Hradci Králové. Vakcíny totiž už nebude hradit stát, ale mají tak činit zdravotní pojišťovny – nebudou však zajišťovat jejich rozvoz do ordinací, jak se to děje dnes. Ministerstvo zdravotnictví odmítá, že by to byl problém, systém je podle něj dobře připraven.

Lékaři upozornili, že změna proplácení očkovacích látek se může značně zkomplikovat. Zatímco stát dnes vakcíny nejenom platí, ale také nakupuje a doručuje až do lednic lékařů, pojišťovny pouze poskytnou peníze. Sami zdravotníci ale nemají ani v nejmenším v úmyslu látky nakupovat a dovážet sami. Stejně tak nechtějí za vakcíny zodpovídat. „Může se stát, že kupříkladu v důsledku výpadku proudu dojde ke znehodnocení celé lednice. To riziko někdo musí nést,“ podotkl předseda České vakcinologické společnosti Roman Prymula.

Navíc se vakcinologové obávají, že změna nákupy prodraží. „Protože se jedná o poměrně velké finanční částky, hrozí riziko sazby DPH od příštího roku a riziko, že by úhrada vakcíny nemusela být plná,“ uvedla dětská lékařka Hana Cabrnochová.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Protože lékaři neznají odpovědi na klíčové otázky, nemají zatím ani vakcíny. Podle Hany Cabrnochové přitom v říjnu už bývají látky na další rok obvykle dodány. „Může dojít k ohrožení očkování v České republice,“ varovala lékařka.

Experti se nad problémem znovu sejdou v příštím týdnu. Náměstek ministra zdravotnictví Michael Vít věří, že se rychle podaří překonat všechna protivenství. „Prvně věřím, že se systém do konce roku vyřeší,“ uvedl. Dodal, že výrobci očkovacích látek s výrobou dodávek do Česka počítají. Podle Romana Prymuly však jde o šibeniční termín. „Máme jako odborná společnost velké obavy, aby se to stihlo,“ poznamenal.

Stát chce změnou financování povinného očkování ušetřit. Výdaje by měly klesnout o půl miliardy korun ročně.