Lidé nechtějí na píseckém sídlišti Portyč komunitní centrum

České Budějovice - Už přes půl roku se radnice v Písku a obyvatelé města dohadují, jestli má na tamním sídlišti Portyč, kde žije dost Romů, vyrůst nízkoprahové a komunitní centrum. Vedení města oslovilo občany dokonce i s anketou. Vyplynulo z ní, že tuto část města považují lidi za problémovou, ale centrum tam přesto nechtějí.

Dva měsíce trvající anketu teď zpracovává socioložka. První výstupy už ale radnice má a ty jsou spíš negativní. „Obyvatelé sídliště Portyč cítí problémy a chtějí, aby se ty problémy nějak řešily,“ upozorňuje mluvčí písecké radnice Roman Oldřich.   

Řešením, které jako jediné navrhuje radnice, je výstavba nízkoprahového a komunitního centra za dvacet milionů korun. Proti tomu se zvedla vlna nevole. Proto se radnice ptala na názor lidí. Otázka, jestli centrum chtějí, ale chyběla. „Dotazník směřoval k tomu, jestli lidi na sídlišti cítí problém, navrhované řešení je dlouhodobé a postupné,“ vysvětluje starosta Písku Ondřej Veselý.  

Právě centrum ale místní nechtějí. Bojí se, že zhorší kvalitu bydlení a problémových lidí ve čtvrti přibude. Ti, které oslovila Česká televize, navíc mluví v souvislosti se záměrem o plýtvání peněz. „Za méně peněz by se dal využít pro tyto účely například kulturní dům nebo objekt sladovny,“ domnívá se jeden z místních obyvatel. „Ty peníze by se daly investovat účelněji, lidé se k tomu staví spíše negativně,“ dodává druhý. 

Lidé už proti centru protestovali jednou. Petici, která nakonec nebyla platná, podepsaly tři tisíce lidí. Anketa teď má být vodítkem pro zatím rozpolcené zastupitele. Vyjádřilo se ale jen osm set lidí - přímo ze sídliště asi polovina. „Neřešit tu situaci není možné, protože by se problémy jen stupňovaly,“ říká Ondřej Veselý. 

Další varianty řešení ale vedení města nemá. Usilovalo také o spolupráci s vládní Agenturou pro sociální začleňování v romských lokalitách. Z jihočeských adeptů ale uspěla jen obec Větřní na Českokrumlovsku.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)