Rok po povodních zůstává Vítkov na Liberecku bez nové silnice

Chrastava (Liberecko) – Rok po bleskových povodních zůstává řada obcí na severu Čech bez opravených komunikací. Vítkov v Jizerských horách nyní kritizuje Liberecký kraj za to, že tamní silnici nezačlenil do ranku žádostí o dotace od ministerstva pro místní rozvoj. Hejtmanství ale argumentuje tím, že to nebylo možné; nejprve se musí vyřešit výstavba opěrných zdí kolem Vítkovského potoka.

„Mohli jsme přihlásit pouze věci a akce, které jsou majetkoprávně jasné. Akce Vítkov pro nás momentálně ještě není majetkoprávně vypořádaná právě vzhledem k Povodí Labe,“ upozornil náměstek hejtmana pro dopravu Martin Sepp na nejasnosti kolem Vítkovského potoka.

Podle Michaela Canova, starosty Chrastavy, pod kterou Vítkov spadá, je argumentace kraje alibismus. „Liberecký kraj nepožádal o dotace na dvě třetiny komunikací. Všechno okolo jsou výmluvy. Je to trestuhodné a nevím, jak se to bude v budoucnosti řešit dál, protože tento stav tady nemůže zůstat věčně.“

Oprava silnice ve Vítkově by vyšla na sto milionů korun. Hejtmanství po povodních zažádalo o dotaci na dvě stovky silnic ve výši jedné miliardy a 160 milionů korun. Škody na krajských silnicích ale činí dvě miliardy, a zbytek tak bude muset kraj zaplatit z vlastního rozpočtu.

V současné době je šestikilometrový úsek ve Vítkově osázený 115 značkami, které upozorňují na zúžení silnice, nerovnost a potřebu snížit rychlost. Podle starosty tak celá silnice připomíná spíš dopravní hřiště. „Každé místo má izolovaně navrženo dopravní opatření tak, abychom řidiče, kteří tady projíždějí, upozornili na nebezpečí, a bohužel to s platnou legislativou nejde označit jinak,“ konstatoval provozní náměstek krajské správy silnic Pavel Šén.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)