Mlékárna v Kralovicích propustí většinu zaměstnanců

Kralovice – Mlékárna NET Kralovice propustí do konce roku 55 ze 72 zaměstnanců, převážně žen. Předposlední větší zpracovatel mléka v Plzeňském kraji, který patří pod německý koncern Bechtel, ukončí výrobu sýrů. Bude sice dál zajišťovat nákup syrového mléka od českých farmářů ve stejném objemu jako dosud - veškerá surovina už ovšem půjde do Německa.

„Jde o pozastavení výroby tvrdých i tavených sýrů. Důvodem jsou špatné realizační ceny výrobků na tuzemském trhu,“ uvedl jednatel firmy Michal Radoš. Nevyloučil, že se výroba rozběhne, ale dodal, že výhled na půl roku je špatný. „Firma zůstane zachována. Jde o přesun výrobních kapacit v rámci koncernu Bechtel, kde se více zhodnotí syrové kravské mléko, které kupujeme od farmářů,“ dodal. O tom, kolik lidí v podniku nakonec zůstane, například řidičů a laborantů, zatím ještě německý vlastník nerozhodl. Zbylých 17 pracovníků má zatím výhled do konce roku, ale jak to bude dál, uvidíme, dodal Radoš. Mlékárna teď vykupuje 300 tisíc litrů mléka denně, v Česku ale zpracovává jen třetinu. 

Farmáři, kteří do mlékárny dodávají surovinu, potvrdili, že firma od nich bude nadále nakupovat stejné množství. „Pro nás by se nemělo nic změnit. Budeme dodávat mléko dále do skupiny Bechtel a bude se všechno vozit rovnou do Německa,“ uvedl předseda Zemědělského družstva vlastníků Štichovice Václav Bulín.   

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

„Oficiálně podnik nahlásí propuštění zítra. Ke 30. listopadu má odejít 36 lidí a zbytek koncem roku,“ uvedla vedoucí referátu trhu práce krajského úřadu práce Alena Leščinská. Podle ní jde o jednoho z nejlepších zaměstnavatelů v oblasti, kde je s prací velký problém. „Získat místo na Kralovicku je velmi těžké. Nevím o tom, že by tu vznikla nová firma anebo že by nějaká stávající nabírala více lidí,“ postěžoval si starosta Kralovic Rudolf Salfický. Jedinou šancí je podle něj Plzeň, kam už teď dojíždí za prací přes polovinu obyvatel. Na Kralovicku, odkud je většina pracovníků mlékárny, je bez práce 8,1 % lidí.