ZVVZ Milevsko propouští - do konce roku odejde 110 lidí

Milevsko – Jeden z největších zaměstnavatelů v Jihočeském kraji – strojírenský závod ZVVZ Milevsko – začal propouštět. Do konce roku přijde o práci zhruba 110 lidí. Vedení firmy tento krok vysvětluje poklesem cen a menší poptávkou, propouštění je prý nutné pro zajištění stabilní budoucnosti firmy.

Už ke konci září odešlo z firmy 85 zaměstnanců: „Zohledňovali jsme i aspekt sociální, tzn. byli to třeba zaměstnanci, kteří měli blízko do důchodu nebo byli v důchodovém věku,“ uvedl předseda představenstva Miloslav Mácha. Nepříjemné dopady se firma pokusila zmírnit i tím, že svoje zaměstnance propouští postupně. V evidenci úřadu práce skončilo 19 lidí, zbytek našel uplatnění jinde nebo odešli do předčasného důchodu. 

Podle starosty Milevska Zdeňka Herouta (ODS) je propouštění každopádně špatná zpráva pro celý region. Vedení holdingu ho však považuje za nezbytný krok pro zajištění budoucnosti firmy. Po propouštění zůstane v podniku dál 540 zaměstnanců – některé profese, jako jsou vývojáři nebo projektanti, teď společnost naopak nabírá.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)