Unikátní operace proběhla v Příbrami

Příbram – V oblastní nemocnici v Příbrami provedli dnes náročný operační zákrok u pacientky s velkým odlitkovým kamenem v ledvině. Tamní nemocnice je jednou z mála krajských zařízení v republice, která si pořídila nejmodernější laparoskopické přístroje, a tak nemusí odkazovat lidi ani s tak vážnými problémy do fakultních nemocnic.

Terezii Černou čekala operace už druhé ledviny. Měla v ní čtyři objemné kameny. Jeden z nich, velký 2 x3 centimetry, vyplňoval celou jednu část ledviny. Neoperativní cestou už jej odstranit nešlo. Primář urologického oddělení Nemocnice Příbram Pavel Hanek říká, že kameny devastují ledvinu, která může být v konečné fázi naprosto nefunkční.

Lékař nejdřív pod rentgenem vytvořil vstup do ledviny. Malým otvorem se pak dovnitř zavedl tzv. nefroskop – přístroj, který chirurgovi umožní přístup přímo ke kamenům. Ty ale v celku už ven nemůžou. Na řadu pak přichází další příbramská novinka, tzv. litotriptor – drtič kamenů, který je rozmělní na malé kousky.

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

„Čím je kámen větší, tím je výkon delší. Kámen se musí fragmentovat a odstraňovat průběžně, takže je to taková mravenčí práce. Po operaci zůstává na těle pacienta asi 1,5centimetrová jizva,“ sdělil Pavel Hanek. Díky novým přístrojům pacientka nemusí podstoupit otevřenou operaci doprovázenou 20centimetrovou jizvou, ani za moderním vybavením jezdit kilometry daleko.

Pavel Hanek dodal, že s touto technologií lze operovat i extrémně obézní pacienty, což byl někdy problém. Operace za pomocí nového přístroje se teď zařadí na seznam standardních zákroků, podle potřeb pacientů.