V budově barokního špitálu v Kostelci vzniklo obecní muzeum

Kostelec nad Vltavou - Kostelec nad Vltavou láká turisty na svoje nové obecní muzeum, které sídlí v původní budově barokního špitálu. Unikátní a památkově chráněnou stavbu obec před dvěma lety opravila. Otevírala ji ale jen při zvláštních příležitostech. Díky nadšení místních vznikla stálá expozice a špitál už týden vítá návštěvníky každý den.

Muzeum stojí přímo mezi kostelem a farou, protože církev hrála ve fungování špitálu zvláštní úlohu. V roce 1762 ho založil kníže Jan ze Schwarzenberku. Na všechno, co se za zdmi špitálu dělo, ale dohlížel místní farář. Vedl účetní knihy a dohlížel nad mravním chováním místních špitálníků. „Jejich doménou bylo se modlit a potom samozřejmě se o ten špitál starat. Bylo to takové komplexní sociální zařízení,“ řekla správkyně muzea Martina Hanešková.

  • Muzeum v Kostelci zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/30/2935/293473.jpg
  • Muzeum v Kostelci zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/30/2935/293471.jpg

V první řadě ale poskytoval střechu nad hlavou starým a nemocným. V případě nouze v něm nový domov mohla najít i rodina s dětmi. Muzeum je unikátní především díky dochovaným příčkám s barokními oblouky. „Takových špitálů se u nás mnoho nezachovalo. Paní Hanešková tam opravdu udělala za málo peněz hodně muziky,“ podotkl Jiří Prášek z Prácheňského muzea v Písku.

Další zajímavostí je původní číslo popisné. Mezi největší vzácnosti patří dopis Aloise Jiráska, ve kterém děkuje obci za čestné občanství. Své malé síně slávy se dočkal i nejslavnější místní rodák, Čeněk Zíbrt. Muzeum vzniklo díky podpoře obecního úřadu a částečně i Jihočeského kraje. Jeho expozice a fungování jsou dílem místních.

Reportáž Kristýny Vrkočové (zdroj: ČT24)