V Hodoníně zachraňovali hasiči nelegální štěpkovnu

Hodonín – V Hodoníně hořelo, konkrétně v areálu výrobny dřevní štěpky. Podle místních, kteří si na její nepovolený provoz stěžují už delší dobu, bylo pouze otázkou času, kdy k něčemu podobnému dojde. Firma totiž funguje nelegálně, v rozporu s požárními předpisy.

Tři hodiny bojovali hasiči s požárem štěpky, než se jim podařilo dostat oheň pod kontrolu. Situaci zkomplikovalo i to, že nejbližší hydrant je od areálu, ve kterém hořelo, vzdálený několik stovek metrů. Hasiči proto museli k doplňování cisteren zřídit kyvadlovou dopravu. „Po provedeném šetření byly stanoveny pouze dvě vyšetřovací verze. Podle jedné je založení požáru úmyslné, druhá verze svědčí k samovznícení,“ uvedl vyšetřovatel HZS Hodonín Stanislav Klásek. Podle informací ČT chce majitel štěpkovny podat trestní oznámení na neznámého pachatele, předběžné výsledky vyšetřování však ukazují spíše na samovznícení. Ostatně, celý areál výrobny štěpky je střežen kamerami, takže případného žháře by majitel vypátral poměrně snadno. „Nevím, kdo by mu to šel podpalovat v době, kdy prší. Pršelo zrovna v ten den, takže to je velmi málo pravděpodobné,“ prohlásil Josef Divácký z Hodonína.

Reportáž Zuzany Neuvirtové (zdroj: ČT24)

Místní, kteří proti nelegálnímu provozu výrobny dlouhodobě protestují, poukazují na to, že za včerejší požár může laxní přístup úřadů, které netrvají na tom, aby majitel areál vyklidil. „To je teď spíš asi pro kompetentní úřady nebo hasiče, jestli takové skladování je vůbec bezpečné. To dřevo je zřejmě vlhké, jestli se tak dokáže samovznítit,“ podotkl Petr Schmied z Hodonína a Edita Divácká doplnila: „Není tam povolena ani výroba štěpky pomocí drtiče, ani uskladnění štěpky. Takže z toho vyplývá, že to neodpovídá požárním předpisům a neměla by tam být taková štěpka uložena.“ Také vedoucí stavebního úřadu Ivona Lexová má jasno: „Určitě je to špatně, protože je to v rozporu i s požárními předpisy. Avšak ty kroky, které jsme mohli udělat, jsme udělali a víc zatím udělat nejde.“

Majitele společnosti Petra Bio, která výrobnu štěpky provozuje, se nepodařilo zastihnout. Na místo požáru se v pondělí znovu vrátí hasiči, aby společně s ním vyčíslili škodu.