V Moravskoslezském kraji stoupá poptávka po technických specialistech

Ostrava/Brno - Strojírenské firmy nutně potřebují specialisty, kteří na trhu práce chybějí. Pro střední technické školy je však stále větší problém nalákat studenty. Proto řada z nich svou školu prezentovala v rámci strojírenského veletrhu, který se konal tento týden v Brně. Do podpory technického vzdělávání v Moravskoslezském kraji se zapojila také Agentura pro regionální rozvoj. Ta na svůj projekt získala více než čtyři a půl milionu korun. Do projektu se už zapojilo 15 základních škol.

Průmyslové podniky nezažívají zlaté časy, naopak oblast služeb je na vzestupu, to je trend posledních let. Stále je přitom poptávka po zaměstnancích technického zaměření, obzvlášť na jižní Moravě. „Dá se říct, že dlouhodobě je největší poptávka po kvalifikovaných odbornících v řemeslných oblastech. Samozřejmě je vysoká poptávka po špičkových vysokoškolácích z oblasti IT. Dlouhodobě registrujeme zájem o štukatéry a kvalifikované nástrojáře,“ říká ředitel krajské pobočky Úřadu práce ČR Jan Marek. Statistiky úřadu práce potvrzují také velké průmyslové firmy. Například firma TOS Znojmo, která vyrábí převodová zařízení a zaměstnává asi 250 pracovníků, hledá budoucí odborníky přímo u zdroje, tedy ve školách.

Zatímco firmy lákají už hotové absolventy. Školy technického zaměření musí žáky vůbec přimět tento obor studovat. I proto se v tomto týdnu v rámci strojírenského veletrhu představily vedle firem také školy technického zaměření.

Žáci základních škol si mohou techniku vyzkoušet v praxi 

Mechanik, instalatér nebo strojník. V regionu nedostatkové profese. A právě žáci základních škol mají v budoucnu strojírenství pomoci. Žáci v průběhu školního roku absolvují pět workshopů, na kterých si vyzkouší techniku v praxi. Čeká je také řada besed s odborníky a desítky exkurzí do automobilky Hyundai, Vítkovických nebo Třineckých železáren. „Myslím si, že tato aktivita je nezbytně nutná, protože ty děti se k těmto informacím těžko dostávají, nemají možnost si to takzvaně osahat na vlastní kůži,“ říká Petra Chovanioková, ředitelka Agentury pro regionální rozvoj.

„Pokračujeme v trendu, který tady byl nastolen už dříve a který je potřebný pro náš region. Jsme průmyslovým krajem a máme tady spoustu podniků, které potřebují kvalifikovanou pracovní sílu,“ říká Věra Palková, náměstkyně hejtmana MS kraje.

Moravskoslezský kraj se od roku 2006 potýká s rapidním úbytkem studentů nejen na odborných školách, ale i na gymnáziích nebo obchodních akademiích. V regionu přesto vznikly tři nové technické obory. Na střední školy se vrací kominíci, hutníci nebo specializovaní řidiči kamionů.

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)