Brněnské památky mají architektonický manuál

Brno - Obdivovatelé funkcionalistické architektury Brna získali praktický nástroj pro plánování výletů. Odborníci pro ně zpřístupnili na internetu takzvaný Brněnský architektonický manuál, který nabízí vhodné trasy procházek a zároveň je zdrojem ověřených informací o stavbách i architektech. Součástí projektu financovaného z evropských fondů je také značení tras v ulicích, tištěná mapa a audioprůvodce namluvený brněnskými osobnostmi. Chystá se i tištěný knižní průvodce.

Projekt nemá v Česku ani v zahraničí obdobu, tvrdí jeho autoři. S myšlenkou přišel ředitel Domu umění města Brna Rostislav Koryčánek. Přípravy manuálu trvaly tři roky. Tým autorů zatím díky třímilionové dotaci z EU zpracoval slavné brněnské funkcionalistické období let 1918 až 1945. Manuál však má větší ambice. „Od začátku počítáme s tím, že podobným způsobem pokryjeme celé období od poloviny 19. století až do současnosti. Další postup bude záležet hlavně na penězích,“ řekla za tým autorů Petra Hlaváčková. Stávající databázi lze snadno doplňovat o další trasy a objekty.

V databázi je bezmála 400 staveb s údaji o jejich přesné adrese a GPS souřadnicemi. Lidé si také mohou vyhledat praktické údaje o nejbližších zastávkách městské hromadné dopravy, památkové ochraně nebo zpřístupnění objektů pro veřejnost. Tým historiků umění a architektů zpracoval i stručnou historii většiny staveb, okolnosti jejich vzniku a životní osudy majitelů i architektů. Veškeré informace jsou dostupné ve třech jazykových mutacích - češtině, angličtině a němčině.

Zajímavostí jsou audionahrávky textů k jednotlivým objektům, jejichž režie se ujal Radovan Lipus. Záznamy namluvili herci brněnského HaDivadla Simona Peková a Cyril Drozda. Úvody k jednotlivým trasám namluvily osobnosti spojené s brněnskou kulturní scénou - například spisovatel Jiří Kratochvil, architekt Ivan Ruller, skladatel Miloš Štědroň nebo členky hudební skupiny Čokovoko. Audionahrávky lze poslouchat na internetu nebo stáhnout do přenosných zařízení a pustit si je při procházce u jednotlivých objektů.

Historička Petra Hlaváčková o projektu (zdroj: ČT24)

Milovníci památek si mohou vybrat, kterou cestou se vydají

Zatím Brněnský architektonický manuál nabízí devět základních stezek za funkcionalistickou architekturou. Vedou přes vilové čtvrtě, třeba Černá Pole, Žabovřesky a Masarykovu čtvrť, ale také kolem výstaviště, přes centrum i periferii na jihu města. Všechny stezky si mohou zájemci na internetu promítnout i na historické mapy Brna. Jednotlivé zastávky značí v terénu jen nenápadné kódy v dlažbě. Autoři předpokládají, že zájemci si informace o stavbě díky kódu vyhledají třeba internetovým prohlížečem v mobilním telefonu.

Turisté mají k dispozici také tištěné mapky. Na jaře 2012 vyjde i tištěný průvodce. Manuál se může stát důležitým nástrojem k popularizaci architektonického bohatství města Brna, věří autoři. V Brně mezi světovými válkami vznikla řada mimořádných staveb moderní architektury. Zanechali je zde například architekti Bohuslav Fuchs, Jindřich Kumpošt, Ernst Wiesner a Ludwig Mies van der Rohe, jehož vila Tugendhat je zapsána na seznamu světového dědictví UNESCO. K dalším slavným stavbám patří hotel Avion, vilová kolonie Nový dům nebo areál výstaviště.