Liberecká nemocnice chce pořídit nové CT

Liberec - Liberecká nemocnice chce pro své radiodiagnostické oddělení pořídit nový CT přístroj. Teď má dva, jeden už ale neodpovídá standardům. Nový přístroj by nemocnice chtěla mít zhruba do poloviny příštího roku. Náklady na jeho zakoupení se odhadují na 20 až 30 milionů korun, dalších asi pět milionů bude potřeba na stavební úpravy. Nemocnice se také pokusí získat dotaci, která by jí až 85 procent nákladů na nákup přístroje pokryla. Kromě pořízení nového CT čeká libereckou nemocnici další novinka - měla by tu začít fungovat záchytka pro opilé lidi. Liberecký kraj totiž záchytku nemá. Nyní je péče o opilé starostí jednotlivých nemocnic.

Starší ze dvou libereckých CT přístrojů je už velmi poruchový. Nemocnice jej má asi 20 let a mimo provoz je kvůli závadě i v těchto dnech. Nové moderní CT by navíc umožnilo zvýšit počet vyšetření až na dvojnásobek. Podle ředitele nemocnice Jiřího Veselky má být jeho pořízení v dohledné době jednou z největších investičních akcí nemocnice. „Předpokládaná doba realizace této investice je šest až devět měsíců, pokud nedojde například k nějakým odvoláním,“ řekl. Pokud se nemocnici evropskou dotaci získat nepodaří, zaplatí celý přístroj sama.

Nové CT by mělo být přínosem například i pro kardiocentrum liberecké nemocnice. „Rozšíří se tím spektrum poskytované péče pro naše pacienty,“ řekl její lékařský ředitel Jan Mečl.

Záchytka by měla mít kapacitu 6 až 8 lidí

V liberecké nemocnici by také měla fungovat záchytka pro opilce. O jejím zřízení se mluvilo už před časem. Vzniknout měla v budově bývalého plicního oddělení, s čímž se počítá stále. Projekt má podporu kraje, Liberce i Jablonce nad Nisou. Je ale nejprve nutné původní plán proškrtat. Ten počítal s kapacitou deseti míst, nyní se zvažuje šest až osm míst. Zatím není jasné, jestli bude s celodenním provozem, nebo bude otevřená jen v noci. Rozhodující ale bude finanční podpora ze strany samospráv. „My skutečně čekáme na to, až se města a kraj vyjádří, kolik dají,“ potvrdil ekonomický ředitel nemocnice Jiří Kittner.

Pro zdravotnický personál na ambulancích a odděleních je péče o opilce náročná. „Nejsme vybaveni na to, abychom agresivní pacienty pacifikovali. Bijí nám sestřičky a tak dále,“ popsal situaci Mečl. Jeden opilý je schopný zaměstnat personál tak, že se už dalším lidem nemůže věnovat. Nemocnice dostává na péči příspěvek. Opilce do ní vozí denně.

V Libereckém kraji fungovala záchytka do konce roku 2000. Provozovalo ji město Liberec, které na ztrátové zařízení doplácelo kolem dvou milionů korun ročně. Její klienti z Liberce platili za noc 1 500 korun, mimoliberečtí o 700 korun více. Liberec využil toho, že od 1. ledna 2001 přešla povinnost postarat se o opilce na kraje, záchytku proto zavřel. Kraj v té době neměl na její provoz prostředky a o podnapilé se od té doby musí starat nemocnice.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Krajská nemocnice Liberec je s bezmála 1 000 lůžky a 2 050 zaměstnanci největším zdravotnickým zařízením v kraji. Slouží nejen jeho 430 000 obyvatelům, ale třeba traumatologie nebo neurochirurgie ošetřují pacienty z celé země.