Rekordman na vozíku procestoval šest světadílů

Pelhřimov - Zápisu do české knihy rekordů se dnes v Pelhřimově dočkal Jiří Mára - mladý vozíčkář z Přerova, který v průběhu pěti let procestoval se svými rodiči všech šest obydlených kontinentů. Rodina cestovatelů navíc z každé cesty vydává knihu. Jejich smyslem je ukázat nejen handicapovaným, že mohou dokázat vše, co si přejí.

Dvacetiletý Jiří Mára trpí od narození svalovou dystrofií, tedy ochabnutím svalstva. Je odkázaný na celodenní péči rodičů. Ve škole byl vždy jeho nejoblíbenějším předmětem zeměpis. Po základní škole se hlásil na střední školu cestovního ruchu. Tam ho však kvůli zdravotnímu stavu nepřijali. „Řekli nám, že součástí studia jsou i praxe v cizině, a to přece na vozíku nejde. I to byl pro nás impulz dokázat, že to jde,“ řekl Jirkův otec, Jiří Mára starší.

Před pěti lety se proto rozhodli cestovat. Začínali na Novém Zélandu, pak následovala jižní Amerika. Byli tam šest týdnů, věnovali se španělštině, cestovali po Ekvádoru a navštívili i Galapágy. Další zemí bylo Japonsko. Následně plánovanou výpravu do Afriky museli odložit. Jirku čekala náročná operace, při které mu lékaři vyztužili páteř 32 šrouby.  

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Cestovatelé prý proto uskutečnili jen kratší cestu na Island a do Grónska. Najeli 8 500 kilometrů autem a 3 500 na lodi, 2 500 kilometrů urazili letadlem. „Grónsko je vlastně geograficky součástí severní Ameriky, takže přibyl další světadíl,“ podotkl Mára starší. Do Afriky se nakonec podívali až letos. „Byli jsme v Jihoafrické republice, v Namibii, v Botswaně a v Zimbabwe,“ vyjmenovává Jirka nejnovější přírůstky ve své sbírce navštívených zemí.

Cesty po světě plánuje výhradně Jirka, rodiče mu do toho nemluví. „Stačí, když mu položíme ruku na počítačovou myš, pak už všechno zvládne,“ popsal otec. Zážitky si ale nenechávají pro sebe, vydávají knihy a točí filmy. „Byla bych ráda, kdyby byl Jirka zdravý a tohle by nikdy nebylo. Na druhou stranu, jak se říká, všechno zlé je k něčemu dobré a nás to posunulo úplně někam jinam,“ říká Jirkova maminka Alena Márová. „Na cestování vyděláváme prostřednictvím besed, které pořádáme v knihovnách nebo školách, z každé cesty vydáváme knížku,“ říká Jirkův tatínek. Jejich první kniha se prodala v nákladu neuvěřitelných 8 000 kusů.

Cestu Márových mapovala i Česká televize v nedělním Objektivu, a to hned v několika dílech. Z Pelhřimova si teď mladý cestovatel veze zážitek v podobě zápisu do české knihy rekordů jako první invalida, který projel všechny obydlené kontinenty. „Podle nám dostupných informací zatím podobný výkon nikdo z vozíčkářů neabsolvoval,“ řekl Luboš Rafaj z pelhřimovské agentury Dobrý den evidující české rekordy.

Na výpravách si cestovatelé pronajímají automobil, spí většinou ve stanu, užívají si dobrodružství. „Necestujeme kvůli rekordům. Lidi s handicapem naše knihy, filmy i vyprávění mohou povzbudit k tomu, aby i oni něco dokázali. Když napíší, jak jim Jirka dodal optimismus, je to ta nejkrásnější zpětná vazba,“ říká Mára starší. „Chtěl jsem lidem ukázat, že se nic nemá vzdávat,“ dodává Jirka.

S cestováním Jiří Mára a jeho rodiče nekončí. Už teď plánují další cestu. Otec Jirkovi spíše v žertu navrhl, aby se pokusil naplánovat také Antarktidu. Tam se ale Jirkovi kvůli zimě nechce. Namísto toho připravuje výpravu do Austrálie. Rodinný tým chce světadíl objet po obvodu a urazit kolem 20 000 kilometrů.