Romskou čtvrť Přerova bedlivě hlídá policie

Přerov – Více strážníků poslala přerovská radnice do míst, kde žijí Romové. Zvýšenou pozornost těmto oblastem věnuje také státní policie, která sází na větší kontakt s lidmi. Policii a město ke zvýšenému dohledu inspirovaly nedávné sociální nepokoje na Šluknovsku. Pokud se posílené hlídky osvědčí, zvažuje vedení města do budoucna zvýšit celkový počet strážníků.

Ve čtyřicetitisícovém Přerově žije více než dva tisíce Romů, nejvíce jich bydlí v okolí nádraží. Po problémech v severních Čechách se komunita dostala pod drobnohled státních i městských policistů, kteří v Romy osídlené oblasti hlídkují téměř nepřetržitě.

Zástupci města přitom přiznávají, že přerovští Romové dnes nejsou problematičtí. „Statisticky nelze dokázat, že by ta lokalita byla výrazně jinde než ostatní lokality, tady se jedná spíše o soužití lidí, o pocit bezpečí,“ vyjádřil se ředitel Městské policie Přerov Otmar Teriaky.

Strážníci jsou častěji vidět v pěti nejrizikovějších ulicích Přerova. Například ulice Škodova je jednou z hlavních spojnic mezi nádražím a centrem města. Obyvatelé přítomnost policistů v ulicích vesměs přivítali.

Reportáž Martiny Vysloužilové (zdroj: ČT24)

Od roku 2007 se v Přerově konaly tři pochody extremistů. V současné době je situace klidná. Zabránit jakýmkoliv střetům se snaží pracovní skupina složená ze zástupců státní a městské policie, odborníků z magistrátu a také neziskovek. Tato skupina teď zintenzivnila činnost a schází se častěji.

„Snažíme se vyjít vstříc lidem ze sociálně vyloučených lokalit, pomoci se zapojit do řešení jejich problémů a tím minimalizovat jakékoliv napětí mezi majoritou a minoritou,“ říká koordinátorka pro menšiny Krajského ředitelství Policie ČR v Olomouci Michaela Sedláčková. „Tady v Přerově nepokoje nejsou a ani se neočekávají, ale vzhledem k celospolečenské situaci se snažíme dělat preventivní opatření,“ dodává pracovník Agentury pro sociální začleňování v romských lokalitách Martin Navrátil.