Evergreen víkendů - demonstrace na Šluknovsku

Šluknov - Ve Šluknově na Děčínsku se bude v sobotu demonstrovat proti rostoucí kriminalitě. V regionu tak půjde o devátý víkend demonstrací po sobě. Nejčastěji se akce konaly ve Varnsdorfu, kde ale na nadcházející víkend zabral centrum města hudební a divadelní festival. Organizátor protestů Lukáš Kohout proto demonstraci přesunul do Šluknova. Starostka města Eva Džumanová jeho aktivitu nepodporuje.

„Demonstrace je svolána z důvodu nárůstu kriminality ve Šluknovském výběžku,“ uvedl Kohout. Protestující se mají sejít v 15:00 na šluknovském náměstí, odtud je plánován pochod na místní sídliště a zpět. Podle oznámení podaného na šluknovské radnici počítá s účastí asi 50 lidí. „Nezaznamenala jsem dosud žádnou potřebu místních lidí scházet se na náměstích a protestovat. Kdyby to vzešlo od nich, stojím plně za nimi,“ řekla k tomu Džumanová.

Město Varnsdorf, kde se demonstrovalo každý víkend od 25. srpna, si tentokrát od demonstrací oddechne. Ulice města, včetně náměstí Edvarda Beneše, kde se shromáždění většinou konala, si zabrali pořadatelé hudebního a divadelního Festivalu pro radost. Ten byl ohlášen dopředu, proto si Kohout podle mluvčí Varnsdorfu Romany Macové nemohl na tento víkend náměstí zabrat.

Šluknov vyhláškou omezil provoz automatů

Město dnes vyhláškou omezilo provozní dobu výherních automatů do půlnoci. Provozní doba je tak nově 10:00 – 24:00. Očekává od toho méně rušení nočního klidu a nižší kriminalitu. Město původně chtělo automaty úplně zakázat, to mu prý ale policie nedoporučila, aby nevznikly ilegální herny. Herny jsou společně se sběrnami kovů podle starostky ve městě velkým problémem. 

V celém Šluknovském výběžku se zvýšila kriminalita, místní se necítí bezpečně a spojují tuto situaci s příchodem nových Romů do regionu. Aktivní protesty starousedlíků v srpnu vyprovokovala potyčka, kdy asi 20 Romů údajně napadlo mnohem menší skupinku místních cestou z diskotéky v Rumburku.

Od té doby ve Varnsdorfu obyvatelé pravidelně protestovali. Jejich nespokojenosti podle policie ke svému zviditelnění využívají i extremistická hnutí. Při demonstracích v polovině září policie nasadila kolem 600 policistů, proti radikálům zasahovala jízdní policie a vodní dělo. Počet demonstrantů i policistů od 10. září klesá.