Středoškoláci v Třebíči soutěžili s roboty

Třebíč - Střední průmyslová škola v Třebíči uspořádala mezinárodní soutěž, ve které studenti sestavovali a programovali nejrůznější automatické roboty, převážně v podobě mobilních prostředků.

Studenti museli sestavit robota tak, aby se mohl pohybovat po koberci; většina soutěžních družstev volila formu autíčka poháněného až třemi motory, konkrétní podoba stroje ale záležela jen na jeho tvůrcích. Studenti měli robota naučit reagovat na dotek, rozeznávat barvy, naprogramovat mu senzory vzdálenosti nebo ho řídit pomocí zvukových povelů.

Prvního ročníku se zúčastnilo 21 studentů z Česka, Slovenska a z Rakouska. Jak informovala učitelka a organizátorka soutěže Jana Mozorová, cílem soutěže je nejen podpora technického vzdělávání, ale také týmová spolupráce a komunikace v cizím jazyce.

„Soutěž je to super: mnoho zážitků, nových přátel, možnost vyzkoušet si angličtinu…,“ vyjmenovává pozitiva soutěžního klání jeho účastník Marek Frajt. „Student se může mnoho naučit, hlavně co se týká programování.“

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)