Olomoucký kraj dokončil přípravu nového jízdního řádu

Olomouc – České dráhy dostanou od Olomouckého kraje k podpisu dodatek smlouvy, který stanoví objem regionální železniční dopravy v příštím roce. Skončí tak dlouhá příprava nového grafikonu v kraji, ten už se nebude měnit a tabulky budou moci jít do tisku. Hejtmanství oznámilo, že napřesrok nepřichystalo žádné zásadní změny v provozu osobních a spěšných vlaků. Přesto dojde k nemalým omezením, kraj neobjednal provoz v koncových úsecích tratí, které vedou z Pardubického kraje a napřesrok osiří.

Pardubický kraj se rozhodl, že od 11. prosince, kdy nový jízdní řád začne platit, už neobjedná motoráky na několika tratích včetně těch, které vedou do Olomouckého kraje. Ten vzápětí zrušil objednávku i na svých úsecích lokálek, a tak utichne doprava na meziregionálních tratích Moravský Karlov–Štíty, Dolní Lipka–Hanušovice a Chornice–Dzbel. „Železniční dopravu nahradí autobusy. Budeme dále jednat se zástupci obcí a případně reagovat na jejich připomínky,“ shrnul plán na příští rok náměstek olomouckého hejtmana Alois Mačák.

Region bude v příštím roce platit Českým drahám za zajištění dopravní obsluhy 389 milionů korun. Přes zrušení spojů na lokálkách z Pardubického kraje ujedou regionální spoje v roce 2012 stejný počet kilometrů jako letos. „To pro nás bylo prioritou,“ zdůraznil náměstek Mačák.

Na regionální železniční dopravu přispívá i stát. Asociace krajů ČR a ministerstvo dopravy se v těchto dnech dohodly na financování regionálních železnic pro rok 2012. Příspěvek krajům pro dotování prokazatelné ztráty zůstane 2,6 miliardy korun, které jim zaručilo memorandum podepsané vládou Jana Fischera. Olomoucký kraj z částky dostane 200 milionů korun.