Traumatologické body mají v Krkonoších zachraňovat životy

Špindlerův Mlýn – Větší bezpečnost návštěvníků Krkonoš mají zajistit takzvané traumatologické body. Jde o zcela nový druh turistického značení, které obsahuje zvláštní číselný kód a tísňová telefonní čísla. Záchranářům tento systém zhruba 180 značek usnadní hledání zraněných nebo ztracených lidí. Většina traumatologických bodů by měla být instalována do začátku letní turistické sezony.

Pokud se návštěvník hor ocitne v nouzi, zavolá na některou z tísňových linek a kód operátorovi oznámí. Záchranáři podle kódu ihned určí přesnou polohu volajícího. „Traumabody budou sloužit samozřejmě i k tomu, aby jednotlivé složky Integrovaného záchranného systému (IZS) získaly přehled o dostupnosti jednotlivých lokalit a s jakou technikou se tam dá dojet,“ přiblížil pro ČT jednu z funkcí systému náčelník krkonošské horské služby Adolf Klepš. Mluvčí Jakub Kašpar Správy KRNAP přidal, že díky traumatologickým bodům a jejich označení v terénu dokáže nahlásit kód jednoduchým způsobem každý, ať už mluví jakýmkoli jazykem.

Ředitel Správy KRNAP Jan Hřebačka:

„My jsme už delší dobu pociťovali, že systém záchrany v Krkonošském národním parku není úplně optimální.“

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Místa, kde speciální značky budou, vytipovali pracovníci národního parku společně se záchranáři. Návštěvníci hor se s nimi setkají převážně na turistických trasách a v jejich blízkosti. Pro případ, že by turista zabloudil a od značené trasy se vzdálil, jsou body výjimečně instalovány i ve volném terénu. Podobné traumatologické body od loňského léta fungují i na Šumavě, kde také krkonošští záchranáři zjišťovali, jak se speciální značení osvědčilo. „Podle vyjádření kolegů ze Šumavy… plní svou pozitivní funkci,“ tvrdí Klepš.