Brambor se urodilo hodně, prodávají se pod cenou

Havlíčkův Brod - Úroda brambor v Česku je skoro o pětinu vyšší než loni. Podle odhadu Českého statistického úřadu bude sklizeno přes 786 tisíc tun. Kvůli přetlaku na trhu teď pěstitelé dostávají za kilogram do dvou korun, což pro ně podle Ústředního bramborářského svazu ČR znamená prodělek. Zlevnění nastalo i v obchodech. Hypermarkety v Havlíčkově Brodě nabízejí kilogram brambor v akci dokonce i za necelé tři koruny.

„Ty tři koruny mají přilákat zákazníky do marketů, a ne kupovat brambory,“ řekl novinářům předseda bramborářského svazu Miloslav Chlan na dnešním semináři k Bramborářským dnům v Havlíčkově Brodě. Při nákupu podle něj tito obchodníci hledají nejnižší cenu, kvalita brambor je u nich až na druhém místě. 

Za necelé tři koruny se v brodských obchodech dnes daly koupit brambory v desetikilovém balení. U dvoukilogramového sáčku už byla cena za kilogram skoro devět korun. Při nákupu přímo na farmách teď lidé za kilogram zaplatí od 3,50 korun po pět korun. Před rokem, když byla sklizeň brambor v Česku slabší, prodávali zemědělci kilogram asi za pět korun. V obchodech tehdy stejné množství stálo i přes 15 korun.

Ty nejlepší brambory z Vysočiny budou moci lidé ochutnat a nakoupit v sobotu 15. října přímo na Havlíčkově náměstí, kdy program 21. ročníku bramborářských dnů vyvrcholí. 

Spotřeba brambor klesá

Domácí spotřeba brambor dlouhodobě klesá. Podle statistik sní průměrný Čech jen kolem 65 kilogramů brambor ročně, před deseti lety to bylo asi o deset kilogramů víc. Snižuje se také pěstování této plodiny. Rozloha bramborových polí v Česku se podle Českého statistického úřadz proti loňsku snížila o 2,3 procenta na necelých 26,5 tisíce hektarů.

Kvůli nynějšímu nevýhodnému prodeji plánují farmáři další redukci ploch. Pěstitelé hledají větší jistotu, kterou jim dává třeba obilí. Náklady na pěstování brambor jsou totiž ve srovnání s obilím i čtyřikrát vyšší. Pokud se Česko podle předsedy bramborářského svazu Chlana v budoucnu vzdá pěstování brambor, doplatí na to podle něj spotřebitelé, kteří budou odkázáni na dražší dovoz. Ubyla by také další technická plodina, která pomáhá zlepšovat úrodnost půdy.

Třetina brambor je z Vysočiny

Letošní sklizeň brambor je díky pěknému počasí skoro u konce. Velké zemědělské bramborářské podniky končí tento týden. Zhruba třetina tuzemské produkce bude i letos z Vysočiny. Výnos se podle statistiky pohybuje v průměru kolem 30 tun z hektaru, oproti minulé sklizni je vyšší zhruba o pět tun. Narostly ale hodně velké brambory, které se dají zpracovat jen ve škrobárnách. „Pokud ti pěstitelé nezvládli ukončení vegetace v optimální době,“ poznamenal tajemník svazu Josef Králíček. Určité uklidnění na trhu s bramborami se podle Králíčka dá očekávat až v době, kdy se bude obchodovat s uskladněnou produkcí.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)