Klasnová chce kvůli lázním Kyselka jednat s Besserem

Kyselka - Zchátralé lázně v Kyselce na Karlovarsku dnes navštívila místopředsedkyně sněmovny Kateřina Klasnová (VV). Na místo ji pozvali zástupci Asociace sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví. Podle nich by se měly lázně, které doplatily na důsledky privatizace 90. let, zachránit celé. Řešení situace proto vidí hlavně na politické úrovni. Klasnová se kvůli tomu chce sejít s ministrem kultury Jiřím Besserem (TOP 09). Chce také prověřit smlouvy o čerpání minerálních vod mezi společností Karlovarské minerální vody (KMV) a vojenskými lesy a statky.

„Je to hrůza,“ shrnula své dojmy ze stavu památkově chráněných objektů. Podle ní KMV vydělává na přírodním bohatství země stamiliony, ale není schopna zajistit své objekty před zimou. Právě KMV je vlastníkem některých budov v lázeňské zóně v Kyselce. Dalším vlastníkem je společnost C.T.S. - Duo.

KMV představily před měsícem svůj projekt revitalizace Kyselky, chtějí za asi 400 milionů korun zachránit aspoň některé budovy. To ale připadá málo Asociaci sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví ČR. Podle jejího prezidenta Pavla Riese nejde o projekt, ale jen o studii. „Navíc jde o stejnou studii, kterou představila společnosti C.T.S. - Duo už v roce 2006 a pak v roce 2009. I autorem studie je stejná firma,“ řekl dnes novinářům.

Zchátralé lázně Kyselka
Zdroj: ČT24

Podle mluvčí KMV Bibiany Beňové společnost zatím představila jen ideový plán využití budov. „Autor studie nyní pracuje na projektové přípravě, při ní už konzultuje jednotlivé kroky s institucemi, například památkovým odborem magistrátu. Ale vytvoření projektu není záležitostí několika dnů,“ uvedla Beňová.

Aby KMV mohly vůbec s projektem začít, potřebovaly by, aby ministerstvo kultury sejmulo z budov, které se mají zdemolovat, památkovou ochranu. To ale památkáři nechtějí. Jak dnes řekl Jan Konůpek z loketského pracoviště Národního památkového ústavu, posudek památkářů pro ministerstvo jasně říká, že hodnota lázní Kyselka je v jejich celistvosti. „Jako celek má hodnotu větší než jen součet jednotlivých budov,“ uvedl Konůpek. Ministerstvo kultury, které sejmutí památkové ochrany navrhuje, se ale nemusí nutně stanoviskem památkového ústavu řídit.

Právě proto chce Klasnová využít i jednání na politické úrovni. Představitelé asociace dnes uvedli, že řešení situace v lázních Kyselka už teď není možné právně, ale spíše politicky a morálně.

Zchátralé lázně Kyselka
Zdroj: ČT24

„KMV nabídly, že budovy, s kterými nepočítají, dají tomu, kdo se o ně postará. Když jsme o ně požádali, generální ředitel KMV Alessandro Pasquale to odmítl,“ řekl Ries. Podle Beňové nabídka trvá. „Není ale možné dát majetek někomu, kdo nemá ani vizi toho, jak by chtěl objekty zachránit, z jakých peněz a co by v nich mělo být,“ uvedla mluvčí.

KMV označují aktivity asociace za pokus o manipulaci s veřejností. Dnes vydaly prohlášení, v němž shrnují aktivity společnosti související se záchranou objektů v Kyselce i s vlastní činností firmy. Podle KMV například zástupci asociace vědomě lžou, když tvrdí, že KMV nehradí státu finanční prostředky za čerpání podzemních vod nebo že čerpání zdrojů podzemních vod se děje bez měření a kontroly. Firma spustila v těchto dnech také webové stránky zachranujemekyselku.cz. Na nich chce pravidelně informovat o veškerých aktivitách k obnově některých památkových objektů, dodala Beňová

Lázně Kyselka doplatily na důsledky privatizace v 90. letech. Několikrát měnily vlastníka a budovám se nedostávalo téměř žádné údržby. Stav objektů je nyní mimořádně špatný. Podle asociace jsou ale zatím staticky natolik v pořádku, že je možné je zachránit.