Rodina chce kvůli sporným pozemkům blokovat silnici hnojivem

Mladá Boleslav – Pozemky v okolí 41. kilometru silnice R10 ve směru na Mladou Boleslav jsou již dvacet let předmětem sporu mezi rodinou Řehákových a Ředitelstvím silnic (ŘSD). Od roku 1976 totiž přes pozemky vede silnice a Řehákovi se domnívají, že bez stavebního povolení a řádné kolaudace. Rodina teď hrozí blokací úseku silnice a požaduje 2 miliony korun za svůj majetek, který dosud nemohla volně užívat.

„Oni ty pozemky užívají nezákonně, a to už 20 let, nedali nám ani korunu,“ upozornil majitel pozemku Milan Řehák. Podle mluvčího ministerstva dopravy Marka Illiáše je situace opačná. „Tato stavba byla kolaudována 30.11. 1978, takže je oficiálně povolená,“ dodal. Mluvčí ŘSD Martina Vápeníková nicméně potvrdila, že Řehákovi již všechny varianty řešení odmítli. „Od devadesátých let s majiteli Řehákovými jednáme, bylo jim nabídnuto celkem pět výkupních smluv,“ doplnila.

Za 1 650 metrů zastavěného pozemku nabízelo původně Ředitelství silnic a dálnic necelých 80 tisíc korun. Pro Řehákovi to ale byla částka příliš nízká. Teď stát přišel s návrhem zřídit věcné břemeno a vyplatit rodině 400 tisíc. Ani na tuto nabídku ale majitelé přistoupit nechtějí. „Stát nemůže vykupovat za ceny tržní, stát musí vykupovat za ceny dané vyhláškou ministerstva financí a striktně se těmito tabulkami držet,“ připomněla Vápeníková.

Reportáž Lucie Komňacké a Pavla Konečného (zdroj: ČT24)

Řehákovi požadují za metr svého pozemku 1 200 kč, celkově tedy 2 miliony. Podle nich totiž nejde pouze o ornou půdu, ale o mnohem hodnotnější pozemek stavební, navíc v průmyslové zóně. „Stát se nepostaral za 20 let o to, abychom ten majetek mohli svobodně užívat, aby nám dal náhradní majetek a adekvátní, ne tabulkové ceny,“ domnívá se Řehák.

Možnost výměny pozemků, která také byla původně ve hře, jako řešení ale zkrachovala. „Navrhli nám, ať si vezmeme pozemek, který je 10x menší než náš,“ řekl Řehák. Ministerstvo dopravy ale nemohlo nabídnout pozemek vhodnější. „Ministerstvo dopravy nemá v okolí ve vlastnictví žádný vhodný pozemek a ani státní pozemkový fond, bohužel, byl to jediný možný pozemek, který byl v okolí,“ vysvětlil Illiáš.

Rodina nevidí teď jiné řešení než silnici začít blokovat. Uvažuje, že na ni naveze zeminu nebo kluzké hnojivo. Upozornila na to už i policii. Přestože je Řehák přesvědčen, že mu majetek podle ústavy patří, ŘSD je jiného názoru. „Silnice není jejich majetkem, je majetkem státu a tímto krokem by se určitě dopustili několik trestných činů,“ uvedla Vápeníková.

Řehákovi si už několikrát stěžovali na nespravedlivý soudní proces. Jejich případ posuzoval i Ústavní soud. Ministerstvo spravedlnosti jim jako náhradu nemajetkové újmy přiznalo 172 tisíc korun, za průtahy v soudním řízení pak dalších 210 tisíc.