Demonstrace ve Šluknově nezaujala, místní Kohouta vypískali

Šluknov (Děčínsko) – Dnešní protest proti nepřizpůsobivým obyvatele Šluknova příliš nezaujal, přišlo jich asi 70. Pořadatele Lukáše Kohouta místní Romové vypískali. Organizátor zrušil i pochod na sídliště, kde Romové bydlí. Proti rozzlobeným Romům museli Kohouta na korbě auta chránit přítomní policisté, Romové si s ním chtěli promluvit zblízka. Také kvůli tomuto incidentu nakonec zrušil ohlášený pochod na romské sídliště. „Nechceme ještě vyvolávat další rozbroje,“ řekl Kohout s tím, že pochod rozhodně neruší ze strachu před Romy.

Jako podporu si Kohout do nejsevernějšího českého města přivezl pořadatele pochodu v Ústí nad Labem 8. října Milana Sůru a příznivce Dělnické strany sociální spravedlnosti. „Lidé se báli přijít,“ odůvodnil pro novináře malou účast Kohout. 

V nedalekém Varnsdorfu Kohout svolává demonstrace proti „nepřizpůsobivým“ každý víkend. Dnes ve Šluknově tváří v tvář asi třem desítkám pískajících Romů ale volil jiná slova, mluvil o těch, kteří ruší pořádek a páchají kriminální činy, nikoliv o Romech jako při demonstracích ve Varnsdorfu. Tam se Kohout podle svých slov vrací protestovat příští víkend.

Velkou účast Kohoutovu shromáždění neprorokovala ani starosta města Eva Džumanová. „Nezaznamenala jsem dosud žádnou potřebu místních lidí scházet se na náměstích a protestovat. Kdyby to vzešlo od nich, stojím plně za nimi,“ řekla v týdnu Džumanová. Dnes po demonstraci sdělila, že je ráda, že akce proběhla v klidu a pořadatelé zrušili i plánovaný pochod. „Měla jsem na radnici zástupce Romů, které jsem vyzývala, aby se demonstrace neúčastnili. Přesto někteří přišli,“ dodala starostka.

Město Varnsdorf, kde se demonstrovalo každý víkend od 25. srpna, si tentokrát od demonstrací oddechlo. Ulice města, včetně náměstí Edvarda Beneše, kde se shromáždění většinou konala, si zabrali pořadatelé hudebního a divadelního Festivalu pro radost. Ten byl ohlášen dopředu, proto si Kohout podle mluvčí radnice ve Varnsdorfu Romany Macové nemohl na tento víkend náměstí zabrat.