Těšínská Střelnice v novém

Český Těšín – Po rok a půl trvající rekonstrukci mohli obyvatelé Českého Těšína nahlédnout do opravené budovy Střelnice, která slouží jako kulturní a společenské středisko. Rekonstrukce, jejíž cena se vyšplhala na necelých 55 milionů korun, byla z větší části uhrazena z dotací Evropské unie (41 milionů), zbytek doplatilo město.

Neoklasicistní budovu nechala v roce 1882 postavit těšínská Střelecká společnost. Dnes se jedná o jednu z nejhonosnějších a historicky nejcennějších budov na českém břehu řeky Olše. „Jde o velice starou budovou. Za ty roky opravdu byla ve velmi špatném stavu, přes krytinu zatékalo pod střechu, některé prostory nebyly vůbec podsklepené,“ uvedl starosta Českého Těšína Vít Slováček. Rekonstrukce se zaměřila na střechu a fasádu objektu, kompletní proměnou prošel také interiér.

„Nově zrekonstruované prostory nabídnou lepší a kvalitnější podmínky, jak pro účinkující nebo interprety, kteří tady budou vystupovat, tak dále i pro účastníky zdejších kulturních akcí,“ informovala ředitelka kulturního střediska Střelnice Sabina Gajdzinová. Díky úpravám totiž vzniklo zcela nové předsálí, čímž Střelnice získala o čtvrtinu větší kapacitu míst.

Proměnit by se brzy mohlo i okolí Střelnice. Pokud se městu opět podaří získat evropskou dotaci, vznikne v přilehlém parku další dětský koutek nebo minigolf.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)