Zimní pneumatiky jsou nedostatkové zboží

Klatovsko – Zimní pneumatiky jako nedostatkové zboží začínají být realitou ve většině servisů na Klatovsku. Skladové zásoby rychle mizí a velkosklady jim prý nejsou schopny dodat některé typy gum se zimním vzorkem. Za dva týdny by měl mít každý motorista na svém autě zimní pneumatiky. Pokud si ale ti, co ještě jezdí na letních gumách, s výměnou nepospíší a nechají to až na poslední chvíli, hrozí, že jim v autoservisu nebudou mít co obout.

Podle majitelů pneuservisů se navíc projevuje klasická česká vlastnost – nechat všechno až na poslední chvíli. Jak říká majitel pneuservisu v Klatovech Pavel Kuběna, jde i o ekonomickou otázku. Pneumatiky se totiž každý rok zdražují. Zimní pneumatiky na autech budou od 1. listopadu přímo na silnicích kontrolovat také policisté. 

Mluvčí policejního prezidia Jaroslav Ibehej prozradil, že policie neplánuje žádné celoplošné dopravní akce, nicméně řidičům se může stát, že se policisté zaměří právě na pneumatiky. Řidičům, kteří po 1. listopadu vyjedou na sněhu a ledu bez zimních pneumatik, hrozí až dvoutisícová pokuta. Policista jim navíc může zakázat další jízdu.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)