Zvedací mosty ochrání Chrastavu před vážnými povodněmi

Chrastava (Liberecko) – Unikátní protipovodňové opatření ode dneška spustili v Chrastavě, v obci, která byla loni v srpnu vážně postižena bleskovými záplavami. Přes říčku Jeřici nyní vedou tři mostky, jež lze v případě nebezpečí velké vody jednoduše vyzvednout až do výše dvou metrů. Každá z lávek vyšla na dva miliony korun a městu na ně drtivou většinou přispělo ministerstvo pro místní rozvoj. Zbytek se zaplatil z protipovodňové sbírky.

Rozvodněná Jeřice minulý rok způsobila Chrastavě velké problémy. Třináct lávek a mostů voda úplně odnesla, přežily pouze dva mosty, byly však těžce poškozeny. „Město bylo tím pádem ochromené,“ poznamenal starosta Michael Canov. Do dneška obyvatelé asi šestitisícové obce využívali provizorní přemostění. Celkové škody na městském, krajském i soukromém majetku byly vyčísleny na 1,5 miliardy korun.

Na první pohled jsou zvedací lávky k nerozeznání od ostatních, obyčejných lávek. Pouze na každém břehu jsou umístěny dva sloupky, pomocí nichž se dá pevná konstrukce mostu zvednout do výšky dvou metrů. „Nezvednou se za dvě minuty, čtyřem hasičům to trvá hodinu, dolů to jde podstatně rychleji - asi 20 minut,“ vysvětlil Canov. Na každé straně mostu musí dva hasiči otáčet klikou, aby se most při každém otočení posunul o dva milimetry nahoru. Radnice zvažuje, že hasiče do budoucna vybaví motory, které by most zvedly rychleji. „To jsou ale další náklady,“ přiznal Canov.

Zvedací most v Chrastavě
Zdroj: Radek Petrášek/ČTK

Díky tomu se dá celkem jednoduše zabránit, aby se v případě vysokého stavu prostor pod lávkou zanesl dřevem a dalšími věcmi, které řeka přivalí. Přitom ucpání koryta řeky loni způsobilo ty nejvážnější škody na mostech a rozlití vody do okolí. „Právě tam, kde byly původně mosty a lávky, tak v jejich okolí byly domy poškozeny nejvíce,“ dodal starosta Chrastavy.

Novou povodeň lávky vydrží

Při projektování přechodů přes Jeřici tvůrci vycházeli z údajů o loňských povodních. Proto i kdyby Chrastava zažila velkou vodu podobného rozsahu jako minulý srpen, nové lávky by to měly údajně vydržet. „Jsme připraveni lávku zdvihnout nad úroveň, které tady bylo dosaženo,“ tvrdí projektant Tomáš Humplal.

První tři mostky, které byly slavnostně zkolaudovány ve 13 hodin, leží v centru Chrastavy, další jsou umístěny na konci města – u čističky odpadních voda (ČOV) a u kruhového objezdu. Ty budou zprovozněny až za delší dobu. Zvláště lávka u stanice ČOV lidem usnadní život. Podle starosty Canova by totiž jinak museli k nejbližšímu přechodu spěchat půl kilometru.

Obnova obce po povodni trvá dodnes

Chrastava je jedním z měst v Libereckém kraji, které loňské povodně postihly nejvíce. Tisíciletá voda zbourala několik domů, další museli později zdemolovat, ještě dnes jsou ulice ve městě rozkopané. „Ve městě se intenzivně staví, celkem to představuje na 40 akcí, z nichž většina bude hotova ještě do zimy,“ prohlásil Canov.