Přiznal se ke 13 let staré vraždě, dostal 12 let

Brno – Dvaatřicetiletý Brňan Zdeněk Tesař, který se přihlásil ke třináct let staré vraždě dívky z Brna-Slatiny, dostal dnes u soudu dvanáct let. Další roky ve vězení mu tak přibudou k desetiletému trestu, který si odpykává za vraždu jiné mladé dívky v Praze. Obě ženy zabil proto, že s ním odmítly sex. O ten se pak deviant pokusil na jejich ostatcích. Se starší vraždou jej přitom nikdo nespojoval a dodnes se tělo dívky, jíž by dnes bylo stejně jako vrahovi, nenašlo. Experti označili Tesaře za velmi nebezpečného agresivního sadistu s nekrofilní složkou. Na svobodu by přesto měl vyjít podle rozsudku nejpozději ve svých 44 letech.

K třináct let starému činu se Tesař přiznal psycholožce v heřmanické věznici, kde si odpykává trest za vraždu sedmnáctileté dívky z Rudné. Zabil ji v květnu 2002, tedy čtyři roky po vraždě dívky z Brna-Slatiny. Byl zdrogovaný, opilý a rozčílilo ho, když dívka z Rudné odmítla jeho požadavek na další pohlavní styk v jeho voze. Proto ji uškrtil a tělo pohodil v lese.

Stejné to bylo i v případě vraždy z roku 1998. S dívkou se seznámil na začátku ledna v brněnském klubu Metro, odkud spolu odešli do jeho bydliště. Tam jej dívka odmítla a on se rozzuřil a uškrtil ji. Na jejím mrtvém těle se pokusil o neúspěšnou soulož. Potom ostatky hodil pod postel. Až za šest dní je nepozorovaně odnesl zabalené do kontejneru nedaleko domu. Bránící se dívku škrtil podle svých slov asi čtyři minuty. „Přestal jsem, až jsem cítil, že povolila,“ přiznal do protokolu, který soudce při jednání četl. Tesař totiž využil svého práva a soudního jednání se neúčastnil. Po vraždě se pokusil o sebevraždu. Ta se mu však nepodařila.

Přiznat se rozhodl proto, aby „ulevil svému svědomí“. Podle protokolu totiž začal trpět depresemi a bylo mu celá léta jasné, že mu vražda nemůže projít. Nemohl by se podle svých slov s takovým břemenem začlenit do normální společnosti. Chtěl prý také, aby rodina dívky věděla, co se s jejich dcerou stalo. Podle jeho právního zástupce je navíc připraven rodičům dívky zaplatit náhradu škody.

Podle znalců se jedná o nebezpečného devianta. „Je to agresivní sadista s nekrofilní komponentou. Jeho pobyt na svobodě je vysoce nebezpečný,“ upozornila znalkyně z oboru psychiatrie s tím, že muž by měl skončit i za branami detenčního ústavu. A to i přesto, že zvažoval kastraci.

Zdeněk Tesař při rekonstrukci vraždy (zdroj: ČT24)

V případě, který skončil Tesařovým odsouzením, navíc jako přímý důkaz nesloužila pouze jeho výpověď, ale i rekonstrukce vraždy. Při ní policii přesně ukázal, jak dívku zabil. Při procesu pak navíc pomohl svědectví korunní svědkyně, která se zavražděnou dívkou navštívila osudný diskoklub Metro a muže poznala.