Obce se zbavují památek

Plzeňský kraj – V Plzeňském kraji jsou na prodej desítky historických památek, především venkovské zámečky. Obce ani soukromí majitelé nemají peníze ani na jejich opravu, natož na nějaké větší investice. A tak se jich snaží zbavit.

Zámek v Hlavňovicích čeká na svého kupce už od roku 1997. Památka je v dezolátním stavu, jen nejnutnější zabezpečení stojí ročně tisíce. Obec pro ni využití nemá. „Ten objekt sice není tak velký, ale najít finanční prostředky v rozpočtu obce do 500 obyvatel… Opravu nejsme schopni ufinancovat,“ uvedl starosta Hlavňovic Josef Wildmann. Velmi podobný osud má i barokní zámek Nemilkov z konce 18. století. „Objekt je na prodej zhruba od roku 2005. Bylo zde několik zájemců, kteří si jej prohlédli, většinou pro účely agroturistiky,“ prohlásil starosta Velhartic Pavel Prosr (nez.).

Reportáž Antonína Šimůnka (zdroj: ČT24)

Prodat se snaží majitelé také například zámky v Krukanicích, Novém Čestíně nebo ve Šťáhlavech. Budovy bývají součástí zemědělského nebo pivovarského dvora a ten už svého majitele může mít. Rekonstrukce zámků navíc svazují požadavky na ochranu památkového objektu. „Ta památka vyžaduje určité věci. A nebudeme si lhát, je to finančně náročná záležitost,“ potvrdil mluvčí NPÚ Plzeň David Růžička.

I když bezprizorních historických budov je v Plzeňském kraji stále mnoho, podle památkářů se objevuje řada případů těch dobře zrekonstruovaných a využitých. Například zámek v Jindřichově už nového majitele našel. Ještě před několika lety mu rostly ze střechy stromy, dnes je zde penzion.