Dobeš přislíbil peníze na obchvat Boleslavi

Praha - Ministr dopravy Pavel Dobeš dnes slíbil zástupcům Mladé Boleslavi a Středočeského kraje, že peníze na stavbu severovýchodní části obchvatu města zajistí z úspor. Způsob financování první části stavby za zhruba 60 milionů korun bude nyní ministerstvo hledat spolu se sněmovním hospodářským výborem, uvedl Dobeš. Poslední stavební povolení pro stavbu severovýchodní části obchvatu města získá kraj v listopadu.

Takzvaná mladoboleslavská tangenta není zahrnuta ve stavbách spolufinancovaných Evropskou unií, přesto Dobeš očekává, že se prostředky na její výstavbu podaří nalézt. Peníze bude hledat například v úsporách při výkupu pozemků podle vyvlastňovacího zákona či chystaných změnách při investicích Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). To se napříště má zaměřit pouze na páteřní liniové stavby a na minimum omezit doplňkovou infrastrukturu, jako jsou nadbytečné sjezdy, ekodukty a opravy objízdných tras, popřípadě část jejich financování přenechat obcím.

Severovýchodní část obchvatu má navázat na již hotovou nultou etapu u Bondy centra a měla by vyvádět dopravu z této lokality směrem k Intersparu a dále na výpadovky z města. Financování akce vychází z usnesení vlády a SFDI by na ní měl celkově přispět 300 miliony korun. Vlastní komunikaci postaví kraj, město mimo jiné zajistilo pozemky a především vybuduje chodníky a veřejné osvětlení.