Do sterilního záchranářského kufříku se dostaly použité jehly

Karlovy Vary – Policie bude prověřovat selhání jednoho ze zaměstnanců karlovarské záchranné služby. Hrubým porušením předpisů se do kufříku mezi sterilní materiál dostalo i devět použitých jehel, takzvaných flexil. Kdyby je lékař znovu použil, mohly ohrozit zdraví pacientů. Záchranáři už zpřísnili systém kontrol.

Flexily jsou speciální jehly, kterými se do těla vpravují léky. Jakmile jsou použité, musí jít ihned do nebezpečného odpadu. Devět z nich se ale nedopatřením dostalo do pohotovostního záchranářského kufříku, který v terénu nahrazuje zázemí operačního sálu.

Kdo dal do kufříku použitý materiál, ředitel Záchranné služby Karlovarského kraje Ivo Tukinski neví. Potrestal už ale pracovnici, která jako poslední kufřík kontrolovala a nezjistila problém. Zároveň požádal policisty, aby případ prověřili. „Mezi poslední kontrolou, kdy stoprocentně víme, že ten kufr byl v pořádku, uběhly čtyři dny, než jsme na to přišli,“ řekl ČT.

Hrubou nedbalost zjistila při kontrole až hlavní sestra

V sanitce se ale za čtyři dny vystřídalo několik posádek. Podle dokumentace navíc mělo být vše v pořádku. „Předpokladem je nedbalost, nedbalostní čin,“ domnívá se radní pro zdravotnictví Václav Larva (ČSSD). Záchranná služba proto zpřísnila systém kontrol a začala používat jiný typ flexil. Ty jsou na rozdíl od předchozích zabalené tak, aby bylo na první pohled vidět, že jsou už použité.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)