V Moravském krasu se muž zřítil z 20 metrů - má jen otřes mozku

Rudice (Blanensko) - V Rudickém propadání v Moravském krasu spadl dnes v poledne muž ze skal a zranil se. Zřítil se z 20 metrů a podle prvotních informací má jen otřes mozku. Uvedla to mluvčí jihomoravské zdravotnické záchranné služby Barbora Zuchová. Muže přepravoval ve 12:35 vrtulník do nemocnice v Brně-Bohunicích.

Byl by to zázrak

„Po pádu byl při vědomí. Pokud by z tak hrozivého pádu vyvázl jen s otřesem mozku, byl by to zázrak. V nemocnici se ukáže, zda nemá vnitřní zranění,“ uvedla mluvčí. Na místě neštěstí zasahovaly tři jednotky hasičů. Byli mezi nimi i členové speciálního týmu záchranářů-lezců, protože se muž zřítil do míst, z nichž jej bylo nutné vyprostit. Zatím se neví, zda jde o turistu, horolezce nebo speleologa.

Rudické propadání je 13 kilometrů dlouhý podzemní jeskynní systém. Jeho součástí je i jeskyně Býčí skála, v níž badatel Jindřich Wankel nalezl pravěké pohřebiště. Vstup do podzemí je u obce Rudice v centrální části Moravského krasu. V lokalitě jsou i skaliska lákající horolezce. Právě v těchto místech se neštěstí přihodilo.