Dům na půli cesty přijme první klienty

Pardubice - Nový chrudimský Dům na půli cesty provázela řada sporů, a tak zůstal uzavřený. Nebylo jasné, kdo má vlastně jeho provoz financovat. Město Chrudim a Pardubický kraj se delší dobu nemohly na financování dohodnout. Mladí lidé v nouzi, kteří se tam měli nastěhovat, se ovšem po dlouhém čekání přeci jen dočkají.

Mladý muž Michal Stehno musel opustit dětský domov a vydat se vlastní cestou. Na koupi nebo pronájem bytu nemá dostatek peněz. Sociální pracovníci mu slíbili, že se může nastěhovat do moderního Domu na půli cesty a začít nový život. Měl by tak poprvé své soukromí. Zatím ovšem zůstalo jen u slibů. „Těšil jsem se tam. Teď čekám, zda tam půjdu, nebo ne,“ uvedl klient Centra J. J. Pestalozziho Michal Stehno začátkem října. „Klientů je mi moc líto. Oni se na to těší, já pociťuji ze současného stavu zlost,“ řekla tehdy k problému financování sociální pracovnice centra Iveta Blehová.     

Pardubický kraj se nemohl s chrudimskou radnicí shodnout na tom, kdo vlastně bude provoz Domu na půli cesty financovat. To se teď ale změnilo. Kraj a radnice se dohodly. „Ubytovací službu bude hradit klient společně s městem, sociální služby pak bude hradit Pardubický kraj z individuálního projektu,“ vysvětluje princip financování místostarosta Chrudimi Roman Málek. „Kraj má k dispozici prostředky z rozpočtu EU a z těchto peněz budou placeny sociální služby,“ dodává náměstek hejtmana Pardubického kraje Jiří Brydl.  

Michal Stehno a další se tak nového bydlení a vytouženého soukromí přeci jen dočkají. Za moderní byt zaplatí dva a půl tisíce korun měsíčně. Celkem je k dispozici patnáct dvoupokojových bytů s kuchyní a vlastním sociálním zařízením. První nájemníci se začnou do Domu na půli cesty stěhovat už za tři měsíce.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)