Soud rozhodl v případu uvolněné skály v Hřensku

Ústí nad Labem - O uvolněnou skálu, která ohrožuje silnici v Hřensku, se má postarat Ředitelství silnic a dálnic, nikoli Národní park České Švýcarsko, který zatím sanaci platil. Tak rozhodl letitý spor Městský soud v Praze. Podle správců národního parku z rozsudku vyplývá, že od této chvíle za všechny labilní skalní bloky odpovídají silničáři, nebo majitelé pozemků pod skalami.

Z půlky silnice už je skoro louka. Tak dlouho trvá spor o to, kdo má zaplatit ukotvení uvolněného skalního bloku nad ní. Silničáři říkají, že zaplatit ukotvení skalního bloku má ten, komu patří pozemky, na kterých skály leží. Podle Národního parku jsou to naopak správci silnice. Spor o to kdo se má starat o padající skály, se přitom vleče skoro deset let. „Nás nezajímá, kdo to má platit. Hlavně, že to někdo odstraní,“ říká starosta Hlinska Josef Černý. 

Před dvěma lety se vleklý spor dostal až k soudu a soudci rozhodli. „Soudci rozhodli, že ukotvení skalního bloku má zaplatit ten, kdo vlastní pozemek pod skalami,“ tlumočí závěry soudního rozhodnutí ředitel Národního parku České Švýcarsko Pavel Benda. 

Zdůvodnění rozsudku je jednoduché. Skály stojí na stejném místě miliony let. Odpovědnost proto nese ten, kdo pod nimi něco postavil. „Na tohle rozhodnutí se čekalo. Už víme, na koho se obrátit, aby to odstranil. Budeme vědět, s kým jednat a nebude možná výmluva: My ne, to ten druhý,“ zdůrazňuje Josef Černý. „Podle mého názoru to je precedentní rozhodnutí,“ dodává Pavel Benda.  

Ministerstvo dopravy vzalo soudní verdikt na vědomí. Nepotvrdilo ale, že se jím bude řídit. „Rozsudek máme k dispozici, analyzujeme ho a zvažujeme právní kroky,“ naznačuje mluvčí ministerstva dopravy Květa Kočová. 

Proti rozhodnutí soudu není odvolání. Ministerstvo dopravy ale ještě může podat kasační stížnost. Podle správců parku však nemá naději na úspěch. Silničáři by museli prokázat, že skály se daly do pohybu po zásahu člověka. Takové důkazy ale nejsou.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)