Nedbalostí lidí uhynula kolonie netopýrů

Ústí nad Labem - Dvě stě padesát uhynulých netopýrů objevili ochránci přírody při kontrole panelového domu na sídlišti v Lovosicích. Chránění netopýři rezaví zůstali uvězněni pod střechou paneláku před osmi lety. V době, kdy byly kvůli stížnostem nájemníků uzavřeny větrací otvory kovovými mřížkami.

Pomalé umírání hladem a žízní čekalo netopýry potom, co jim mříže zabránily v odletu. „Podle analýzy koster tam byla i mláďata. To znamená, že to byla letní kolonie samic s mláďaty,“ popisuje uhynulou kolonii netopýrů Dita Weinfurtová z České společnosti pro ochranu netopýrů. „Myslím si, že za tím nebyl zlý úmysl, že lidem šlo především o to, aby se netopýři nedostávali do objektu,“ odhaduje předsedkyně Sdružení vlastníků bytů z lovosické ulice Osvoboditelů 74 Pavla Vogltanzová. „Porušením zákona je už jen zabránění vstupu netopýra,“ upozorňuje Borek Franěk ze Správy CHKO České středohoří. „Nelze ani vyloučit, že se může jednat o trestný čin,“ dodává Pavel David z České inspekce životního prostředí v Ústí nad Labem.  

Podle ochránců přírody přitom k záchraně netopýrů stačila pouze důkladná prohlídka prostorů pod střechou. Současní majitelé domu už při zateplování na chráněné živočichy mysleli. „Když se lidé setkají s netopýrem, tak zjistí, že je to zajímavé zvířátko. Potom už jim nehrozí takové nebezpečí,“ zdůrazňuje Dita Weinfurtová.

Podle ochránců přírody lze přitom lehce zařídit, aby spolu lidé a netopýři žili bez větších problémů. Stačí zřídit budky přímo ve zdech nově zateplených domů. „Budky se dávají na štítové strany nebo mimo okna, pak to samozřejmě nemůže nikomu vadit,“ radí Borek Franěk. 

Viníka smrti netopýrů čeká nejspíš citelná pokuta. Podle ochránců přírody jde ale hlavně o to, aby se podobné případy neopakovaly. Proto chystají kontrolu sídlišť na Litoměřicku,Teplicku a Ústecku.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)