Tajemník budějovického magistrátu zůstává - výpověď byla neplatná

České Budějovice – Tajemník českobudějovického magistrátu Zdeněk Řeřábek se vrátí zpět do své funkce. Pravomocně o tom tento týden rozhodl krajský soud, když potvrdil, že byl tajemník odvolán neplatně. Řeřábkovo odvolání přitom koncem loňského roku odstartovalo krizi na budějovickém magistrátu, která skončila až komunálními volbami. Město teď urychleně ruší výběrové řízení na nového tajemníka.

Okresní soud v lednu uznal fakt, že je Řeřábkova výpověď neplatná také kvůli tomu, že radnice ve stanovené lhůtě nedodala vyjádření nebo stanovisko k případu. Město se proto v únoru odvolalo ke krajskému soudu. „Své stanovisko jsem řekl už před šesti měsíci a stále platí. Tehdy jsem prohlásil, že nebude-li chtít město spor prohrát, tak ho prohrát nemůže. Takže jsem přesvědčený, že město vedené v té době Miroslavem Tetterem ten spor prohrát chtělo. Myslím si, že to byl i důvod, proč byl Miroslav Tetter loni v červnu zvolen primátorem,“ prohlásil Juraj Thoma, který se stal primátorem po volbách.     

Bývalého tajemníka odvolal loni v dubnu primátor Juraj Thoma (tehdy ODS) a souhlasil s tím i Krajský úřad Jihočeského kraje. Thoma se tak rozhodl na základě asi dvou desítek argumentů, které proti Řeřábkovi vznesl. Primátora pak následně v červnu odvolala z funkce tehdejší koalice ve vedení radnice - ODS, KDU-ČSL, SNK ED. Místo něj zastupitelé zvolili do čela Miroslava Tettera (KDU-ČSL). Thoma následně občanské demokraty opustil, založil hnutí Občané pro Budějovice (OPB), s nímž na podzim vyhrál komunální volby. Zastupitelé ho pak zvolili primátorem a městu nyní vládne koalice OPB, ČSSD a TOP 09.   

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Řeřábek je od dubna loňského roku ze zdravotních důvodů v pracovní neschopnosti. Marodit začal dříve, než výpověď obdržel. Funkcí tajemníka byl místo něj dočasně pověřený tehdejší vedoucí správního odboru Václav Suchopár.