Dálnice u Přerova se snad konečně dočká dokončení

Přerov – Dálnice D1 bude kompletní v roce 2017. Termín stanovilo ministerstvo dopravy, které se tomu dlouho bránilo. Vyslyšelo však prosby obyvatel Přerova, kteří za dostavbu tepny mezi Prahou a Ostravou bojují už dvacet let. Má totiž sloužit i jako městský obchvat a odvede dopravu z centra. Chybějící úsek dlouhý 24 kilometrů by měl přijít na 10 miliard.

Dálnice D1 začíná v Praze a bude končit na hranicích s Polskem u Bohumína. Závěrečný úsek už se staví, stále však zeje díra od Říkovic k Lipníku nad Bečvou. Ministerstvo dopravy se přitom nemělo ke stanovení konkrétního termínu dokončení středomoravského úseku. Pod petici za rychlé dostavění dálnice D1 se však podepsalo 15 tisíc lidí.

Už před měsícem dal Přerovsku naději ministr dopravy Pavel Dobeš, který dostavbu dálnice prohlásil za prioritu. Ministerstvo financí poté navýšilo resortu dopravy rozpočet o čtyři miliardy, takže ministr Dobeš teď může peníze definitivně přislíbit.

„Na dobudování dálnice bude vyčleněno 600 milionů korun. Tyto peníze budou použity na zahájení stavby,“ potvrdil tiskový mluvčí ministerstva dopravy Marek Illiaš. Čtrnáctikilometrový úsek mezi Lipníkem nad Bečvou a Přerovem už je údajně připraven z 99 procent a dokončen by měl být v roce 2015. Pak může dojít na zbývajících deset kilometrů mezi Přerovem a Říkovicemi. „Máme už finanční prostředky na výkup pozemků na příští rok,“ řekl ředitel Závodu Brno ŘSD ČR Zdeněk Pánek.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Zástupci měst, kterých se dostavba tepny nejvíce dotkne, ale zatím krotí nadšení. „Ten optimismus bych nepřeháněl, protože za posledních deset let bylo z ministerstva dopravy slibováno tolik termínů a žádný nebyl splněn,“ vyjádřil se starosta Lipníka nad Bečvou Miloslav Přikryl. I když ministerstvo dopravy slíbilo dostavbu dálnice D1, která bude současně obchvatem Přerova, místní se nechtějí vzdát tzv. průpichu, který by vedl centrem města, kudy projede denně i 20 tisíc aut. Zatím ale projekt stavby za 280 milionů leží na stole na ministerstvu, které zvažuje, zda ji skutečně zahájí.