Brno-sever ztratilo koalici, ODS utvořila novou s ČSSD

Brno – V jediném dnu se zhroutilo vedení druhé brněnské městské části a zároveň už vzniklo nové. Koalici ODS a malých stran odpoledne nahradilo spojenectví ODS a ČSSD. Občanští demokraté vypověděli smlouvu TOP 09, KDU-ČSL a Společně pro Brno-sever. Koalice zanikla, protože TOP 09 podle starostky Sabiny Tomíškové (ODS) neinformovala o svých vnitřních potížích. Odvolaný místostarosta Pavel Wisman (TOP 09) to ale odmítl, skutečným důvodem je podle něj to, že jako místostarosta odmítl podepsat předražené zakázky.

Wisman řekl, že u některých zakázek nařídil nové výběrové řízení, před nímž by úředníci oslovili další firmy. Podle něj se díky tomu podařilo získat cenu o 30 procent nižší. „ODS se vrací do starých kmotrovských pořádků,“ dodal. Tomíšková naopak z porušení koaliční smlouvy obvinila TOP 09, neinformovala podle ní o tom, že vyloučila jednoho ze svých zastupitelů. Koalice bez něj měla k dispozici 19 hlasů, což Tomíšková označila za křehkou většinu. ODS s ČSSD mají ale nyní v zastupitelstvu dohromady paradoxně stejný počet lidí jako končící koalice, tedy také 19.

Bývalí koaliční partneři dnes na zasedání zastupitelstva ODS obvinili z porušení koaliční smlouvy. Podle nich za jejich zády vyjednávala o nové koalici s ČSSD. Radní za ČSSD se dnes mimo jiné stala místostarostka z minulého volebního období Zdeňka Tůmová. Proslula nahrávkou, kde jí v autě podnikatel do kabelky předává balíček bankovek. Policie záležitost vyšetřovala, ale odložila ji. Tomíšková dnes na angažmá Tůmové řekla, že si ji vybral budoucí koaliční partner. ODS alespoň slibuje, že Tůmová nedostane žádnou klíčovou pozici. „Jako uvolněný funkcionář rozhodně nebude,“ postavila se Tomíšková k hrozbě návratu někdejší místostarostky.

Koalice dnes zvolila i nového šéfa kontrolního výboru. Místo Rostislava Hakla (ČSSD), který se stal místostarostou, byl zvolen Emil Vítek (KSČM). Nová opozice přišla i o dva členy finančního výboru - odvolaného Petra Hladíka (KDU-ČSL) a Dušana Kšíra (Společně pro Brno-sever) nahradili Jiří Sehnal (ODS) a Šárka Šelbická (ČSSD).

Zastupitel Jiří Mihola (KDU-ČSL) dnes na zasedání řekl, že to za velkých koalic v minulosti na radnici „pořádně smrdělo“: „Trošku se obávám, aby se to ovzduší nevrátilo.“

Reportáž Petra Albrechta (zdroj: ČT24)