Krajská zdravotní žaluje Antimonopolní úřad kvůli udělené pokutě

Ústí nad Labem – Společnost Krajská zdravotní, která má pod správou pět nemocnic Ústeckého kraje, podala žalobu na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Reaguje tak na pokutu, kterou jí úřad udělil kvůli chybám ve výběrovém řízení na nákup zdravotních přístrojů. Krajská zdravotní údajně neposkytla dostatek času pro přihlášení všech zájemců do tendru za 420 milionů korun. Zakázku začíná zkoumat také Evropská unie.

Antimonopolní úřad udělil společnosti pokutu 700 tisíc korun, s tím se však Krajská zdravotní nehodlá smířit. „S tou udělenou pokutou nesouhlasíme, a budeme se bránit prostřednictvím podání správní žaloby,“ vzkázal tiskový mluvčí Jiří Vondra. Společnost se pokutu už jednou pokusila napadnout, ale úřad ji po přezkoumání potvrdil. Pokud soud žalobě nevyhoví, chce se bránit stejným způsobem i nadále. „Využijeme všech prostředků, které v této situaci máme a i těch 700 tisíc jsou pro nás velké peníze,“ dodal Vondra.

Úřad na ochranu hospodářské soutěže se dnes k celé záležitosti odmítl vyjádřit. Jím udělená pokuta je první v šetření podezřelé zakázky. Výběrové řízení v ní podle oficiálních údajů splnila jedna firma a kritiky burcuje zejména přesvědčení o předražených přístrojích. „Audit prokázal, že na dvanácti modalitách bylo předražení pětatřicet milionů korun,“ uvedla senátorka za hnutí Severočeši.cz Alena Dernerová, která na problémy kolem Krajské zdravotní opakovaně upozorňuje.

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)

Kvůli pochybení ve výběrovém řízení může Krajská zdravotní přijít o slíbené evropské dotace. O prozkoumání zakázky už projevila zájem také Evropská unie. Na rozhodnutí si Brusel dal čas do konce tohoto roku. Bez dotací by přitom Krajská zdravotní musela přístroje zaplatit sama, tolik peněz k dispozici však nemá.